Jak przygotować mleko owsiane we własnej kuchni? To banalnie proste

Martyna Pstrąg-Jaworska
Przygotowanie mleka owsianego jest na prawdę proste. Mleko roślinne to mnóstwo korzyści, a to tylko dwa składniki. Zobacz, jak je przygotować samemu.
Mleko roślinne z płatków owsianych jest bardzo proste do przygotowania w domu Unsplash
Zastępowanie mleka krowiego tym, które pochodzi z roślin: owsa, migdałów czy kokosa jest coraz bardziej powszechne. Sklepy zaczynają mieć w swoim asortymencie coraz większy wybór mlek roślinnych. Gdy chcesz mieć pewność, co do jego składników, przygotuj je samodzielnie.


Przygotowanie mleka owsianego w swoim domu jest banalnie proste. Wykonasz je krok po kroku, dzięki naszemu przepisowi i instrukcjom. Mleko owsiane jest kremowe w konsystencji, nadaje się idealnie jako zamiennik mleka do kawy czy owsianki. Przygotujesz je z zaledwie 2 składników!

Mleko owsiane - przepis

By przygotować mleko owsiane, będziesz potrzebować:
Całość wymieszaj w kielichu blendera i miksuj na wysokich obrotach przez 30-40 sekund. Następnie kremowy płyn przelej przez gazę, czystą pieluchę tetrową lub bawełniany t-shirt. Najlepiej używać materiałów, ponieważ nawet najdrobniejsze sitko przepuści zbyt dużo osadu.

Dzięki takiej filtracji, pozbędziesz się miazgi, która pochodzi z płatków owsianych. Gotowe mleko przelej do szklanej butelki ze szczelnym wieczkiem. Możesz je trzymać w lodówce przez około 5 dni.

Kilka wskazówek przed zrobieniem mleka owsianego


- Nie miksuj płatków dłużej niż maksymalnie minutę, ponieważ płyn może zrobić się śluzowaty i ciężki od odcedzenia.
- Nie namaczaj płatków przed blendowaniem, przez zmianę konsystencji płatków (rozmoczonych) mleko może się nie udać.
- Możesz płyn dwukrotnie przecedzić, by napój roślinny był bardziej kremowy i nie miał nadmiaru skrobii.
- Rozwarstwienie mleka owsianego w lodówce w jest zupełnie normalne - wystarczy je wstrząsnąć i ponownie wymieszać.