Czereśni nie można popijać wodą, a śliwki "leczą" jelita? Oto 10 faktów i mitów na temat owoców

Agnieszka Miastowska
Wiemy, że owoce są zdrowe i stoją na podium Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Jednak czy owoce można jeść na diecie, na noc, popijać wodą, dawać dzieciom czy są zdrowe dla naszych zębów, czy w każdej formie są równie odżywcze? Z okazji Dnia Owoców przedstawiamy najciekawsze fakty i mity na ich temat.
Sprawdź najważniejsze fakty i mity o owocach unsplash.com
1. Owoce to silne alergeny — FAKT. Są jednym z trzech najczęściej uczulających pokarmów obok białka mleka krowiego i białka jaja kurzego (badanie EuroPrevall, 2007).

Mogą powodować zespół alergii jamy ustnej, który pojawia się już 15 minut po ich spożyciu i objawia się pieczeniem, mrowieniem i obrzękiem jamy ustnej. Poddanie owoców obróbce termicznej zwykle zapobiega pojawieniu się alergii.

2. Owoce są zdrowe dla zębów — MIT. Często powtarzamy dzieciom, że słodycze niszczą zęby, jest to oczywiście prawdą, ale owoce także powodują erozję szkliwa.
Owoce mają kwaśny odczyn, dlatego zmiękczają szkliwo, uwrażliwiają zęby i prowadzą do ubytków.


Owoce mające kwaśny odczyn to na przykład: jabłka, truskawki, pomarańcze czy cytryny. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z owoców, a jedynie zachować zbilansowaną dietę i oczywiście dbać o higienę jamy ustnej.

3. Dzieci powinny pić soki w ograniczonych ilościach — FAKT. Amerykańska Akademia Pediatrii nie zaleca w ogóle spożycia soków przez niemowlęta (do 1. roku życia). U starszych dzieci dopuszcza się tylko świeży, przecierowy sok owocowy w ramach zbilansowanej diety: do 120 ml u dzieci 1-3 lat, do 120-160 ml u dzieci 4-6 lat i ok. 200 ml u dzieci 7-18 lat.

Badania wskazują także, że dzieci powinny przecier jeść łyżeczką lub pić ze szklanki (nie z kubka-niekapka!), by obniżyć ryzyko próchnicy i zwiększyć uczucie sytości.

4. Suszone owoce to najzdrowsza przekąska — FAKT/MIT. Odpowiedź brzmi: to zależy. Tradycyjne suszone owoce, przygotowane bez dodatku cukru procesem tradycyjnego suszenia, są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne: witaminę C, potas, miedź.

Suszona śliwka jest na przykład idealnym sposobem na wzdęcia i zaparcia. — Wykazano, że spożywanie suszonych śliwek przez osoby z zaparciami zwiększa liczbę wypróżnień i poprawia konsystencję stolca (uczestnicy badania spożywali 100 g suszonych śliwek dziennie przez 3 tygodnie) — czytamy na portalu Medicover. Takie owoce mogą być świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek.

Jednak pod etykietą "suszone owoce" kupimy także te kandyzowane i przetworzone, przygotowane z owocowego purée czy koncentratu soku owocowego. Te przekąski mają wysoką zawartość cukru, są także pozbawione większości witamin.

5. Rodzynki mogą być rakotwórcze — FAKT. Ta wiadomość brzmi bardzo niepokojąco, czy jednak naturalne właściwości rodzynek są tak szkodliwe dla zdrowia? Nie, chodzi o pleśń, która łatwo osadza się na tych owocach.

— Suszone owoce mogą być zanieczyszczone aflatoksynami i ochratoksyną, które są szkodliwe dla zdrowia. Są to mykotoksyny, czyli metabolity grzybów pleśniowych i substancje silnie rakotwórcze — podaje Medicover. Wśród przebadanych owoców w supermarkecie najbardziej zanieczyszczoną grupą owoców były właśnie rodzynki.

6. Każdego dnia dla zbilansowanej diety musimy spożywać 5 porcji owoców i warzyw — FAKT. W prawidłowej dobrze zbilansowanej diecie zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw i owoców (400 g.) dziennie.

Bywa to jednak trudne do zrealizowania, ale jedną z tych porcji możesz zastąpić szklanką soku. Sprawdź, które połączenie owoców najlepiej sprawdzi się w twojej diecie.

7. Istnieje ranking 12 najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw — FAKT. Amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG), każdego roku publikuje ranking produktów, zawierających najwięcej pestycydów, o czym pisałyśmy w Mamadu: Ranking najbardziej skażonych owoców i warzyw 2019. Nr 3 to ulubieniec dietetyków!

Wśród nich znajdują się między innymi: wiśnie, jabłka, truskawki czy brzoskwinie. Sprawdź, z jakiego powodu te owoce muszą znosić tyle chemii, i czy można się jej pozbyć

8. Stworzono listę "Czystej 15", czyli najmniej narażonych na pestycydy owoców — FAKT. Czysta 15. to ranking warzyw i owoców odpornych na zanieczyszczenia oraz takich, których specyfika upraw nie przewiduje stosowania dużej ilości pestycydów czy nawozów.

O tym także przeczytasz więcej na Mamadu: Oto ranking 15. najczystszych warzyw i owoców. Od "czystej 15" pestycydy trzymają się z daleka. Wśród tych owoców znajdziemy m.in. awokado, melona miodowego, kiwi, papaję.

9. Wszystkie owoce mają wysoką zawartość cukru — MIT. Istnieje grupa owoców, które wręcz pomogą ci schudnąć. Mają niski indeks glikemiczny, są niskokaloryczne, zapobiegają zawałom serca, przyspieszają metabolizm. Wśród nich znajdziesz grejpfruta, truskawki czy arbuza. Sprawdź ich pełną listę na Mamadu: Co jeść, by schudnąć? 5 owoców na lato, które sprzyjają diecie.

10. Owoców nie wolno popijać wodą — FAKT. – Owoce są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje procesy wypróżniania. Popijając taki posiłek wodą, przyspieszamy pasaż treści pokarmowej. W skrócie: jeśli najemy się owoców i potem wypijemy szklankę wody, możemy się spodziewać szybkiej wizyty w toalecie, nic grożą nam jednak długotrwałe skutki uboczne.
Źródło: Medicover.pl