Robiąc zakupy na bazarku, często nie mamy pewności, czy produkty, które pakujemy do koszyka, są bezpieczne, zdrowe i uprawiane ekologicznie. Dlatego powstał ranking zwany Czystą 15. Oto, jakie warzywa i owoce są najbardziej odporne na pestycydy i nawozy sztuczne używane podczas uprawy.
Każdego roku amerykański instytut badawczy Environmental Working Group aktualizuje dwa rankingi: Brudną 12 (zwaną też „parszywą”) i Czystą 15. Chodzi o warzywa i owoce – pierwsze zestawienie to te rośliny, które najbardziej chłoną pestycydy i „chemię” stosowaną do nawożenia. O 12. najbardziej skażonych warzyw i owoców pisaliśmy już w MamaDu. Teraz przyszedł czas na Czystą 15.
Czysta 15. to ranking warzyw i owoców odpornych na zanieczyszczenia oraz takich, których specyfika upraw nie przewiduje stosowania dużej ilości pestycydów czy nawozów. Co prawda ranking powstał na podstawie analiz warzyw i owoców z amerykańskich straganów, jednak uznawany jest za uniwersalny.
15 najmniej skażonych warzyw i owoców, czyli Czysta 15.:
W przypadku awokado i słodkiej kukurydzy z upraw ekologicznych pestycydy znaleziono tylko w 1. proc. próbek. Ponad 70 proc. warzyw i owoców z Czystej 15., które były badane, w ogóle nie zawierały pozostałości szkodliwej „chemii”.
Ta lista nie musi być wyznacznikiem – wszak wiele zależy od tego, co przeczytacie na etykietach. Jeśli danej rośliny nie ma w rankingu, nie oznacza to, że na pewno jest skażona. W tym wypadku obietnicą dobrej jakości jest np. europejski symbol zielonego listka, który oznacza, że dany produkt jest ekologiczny.
Najlepiej dla nas, jeśli dieta jest urozmaicona, dlatego nie chodzi o to, by kupować produkty wyłącznie z listy Czystej 15. Warto traktować ranking jako podpowiedź i inspirację: na liście raczej nie ma owoców popularnych latem w Polsce (wszystkie znajdziemy w Brudnej 12...), za to aż roi się od egzotycznych przysmaków!