Dziś Światowy Dzień Soku! Który pić, by mieć energię, wzmocnić serce, poprawić wygląd skóry?
Iza Orlicz
30 maja 2020, 11:32·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 30 maja 2020, 11:32
Światowy Dzień Soku to świetna okazja, by przypomnieć sobie o prozdrowotnych właściwościach soków warzywnych i owocowych. To nasza codzienna porcja witamin i minerałów. Który sok wybrać, by wzmocnić odporność, dodać sobie energii, wzmocnić serce, poprawić wygląd włosów i paznokci?
Reklama.
W prawidłowej, dobrze zbilansowanej diecie zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw i owoców (400 g.) dziennie. Jedną z nich śmiało możesz zastąpić szklanką soku. Który wybrać? Wszystko zależy od tego, czego w danym momencie potrzebuje twój organizm.
1. Sok z aronii. Owoce aronii zawierają polifenole oraz garbniki, które wspierają naszą odporność, bo działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Znajdziemy w nich też witaminy: C, B2, B6, E, P, PP, oraz rzadko występujące w owocach składniki mineralne: mangan, miedź, kobalt, bor czy jod.
Aronia m.in. obniża poziom glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie krwi, dlatego jej spożywanie zmniejsza ryzyko cukrzycy, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dzięki zawartości witamin z grupy B aronia ma pozytywny wpływ na wygląd skóry – działa przeciwzmarszczowo.
2. Sok z selera naciowego. Ma niezwykły wpływ na skórę (zwłaszcza trądzikową), włosy i paznokcie. Działa moczopędnie, oczyszczająco, mobilizuje nerki do pracy, co również przekłada się pozytywnie na nasze samopoczucie i lepszy wygląd skóry.
Ponadto seler oczyszcza nasz organizm z toksyn. Ma dużo błonnika, więc powoduje, że jelita nie przestają pracować i nic w nich nie zalega, a chroni nas przed stanami zapalnymi.
3. Sok z buraka. Betaina i betanina to dwa składniki buraka, które czynią z niego naturalne lekarstwo prawie na wszystko. Betanina to antyutleniacz, chroni przed wirusami i bakteriami. Pochodna aminokwasu glicyny, zwana betainą to drugi cenny składnik w soku z buraka, która ochrania komórki przed stresem, zwiększa też wydajność organizmu podczas wysiłku fizycznego.
Picie soku z buraka wpływa też korzystnie na stawy, zmniejsza stany zapalne i obniża poziom tzw. "złego” cholesterolu.
4. Sok z marchwi. Prozdrowotne działanie soku z marchwi wynika głównie z zawartości beta-karotenu, który w organizmie zamienia się w witaminę A, antyoksydantów oraz bogactwa składników mineralnych.
Sok z marchwi poprawia wygląd skóry, przyspiesza odchudzanie (wpływa korzystnie na przemianę materii), jest też antidotum dla zmęczonych, zestresowanych i źle odżywiających się. Jego regularne picie niweluje skutki takiego stylu życia. Udowodniły to badania: codzienne wypijanie półlitrowej porcji soku z marchwi przez 3 miesiące skutecznie obniżyło skutki stresu oksydacyjnego.
5. Sok z pigwy. Owoce pigwy są dobrym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) oraz B6. Ponadto pigwa bogata jest w kwas foliowy oraz cenne polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia. Co więcej, pigwa to owoc bogaty w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk.