Jajko w dla niemowlaka warto wprowadzać jako posiłek już od początku rozszerzenia diety o warzywa, owoce, zboża czy mięso i ryby. Kiedyś zalecano najpierw podawanie żółtka (w 9. miesiącu), a dopiero potem białka (około 11. miesiąca), ponieważ białko jaja kurzego jest alergenem.
Obecnie odchodzi się od tej praktyki i zasady, Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci oraz WHO zalecają podawanie jajka w całości, 1-2 w tygodniu podczas rozszerzania diety niemowlaka, by uodpornić go na alergen.
Jajko w diecie dziecka jest potrzebne, bo jest źródłem:
Jajko dla niemowlaka musi być podawane ugotowane na twardo, można je przemycić w zupce lub purée warzywnym, ale z uwagą, by robić to pod osłoną mleka mamy.
Oznacza to, że podczas rozszerzania diety nadal pokarm kobiecy powinien być podstawą żywienia i powinien towarzyszyć każdemu posiłkowi niemowlaka – przed lub po zjedzeniu pokarmu stałego.
Jajko dla niemowlaka można podać dziecku karmionemu dotychczas piersią, które ukończyło 6. miesięcy i zaczęło rozszerzanie diety. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym, rozszerzanie diety najczęściej odbywa się jeszcze przed ukończeniem 6. miesiąca życia - przyjmuje się, że można wtedy rozpocząć rozszerzanie diety po 4. miesiącu.
Nie ma wytycznych na temat tego, że jajko należy wprowadzić później niż inne produkty. Przyjmuje się jednak, że najpierw warto podać dziecku warzywa, a dopiero owoce, by najpierw oswoiło się z mniej słodkimi smakami. Ale jeśli chodzi o jajko czy zboża, można je podawać dziecku równolegle do innych pokarmów.
O jajku dla niemowlaka mówi też stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, które w zasadach żywienia zdrowych niemowląt mówi o wprowadzeniu jajka kurzego po 6. miesiącu życia, żeby zmniejszyć ryzyko alergii na jaja.
Zalecają jajko dla niemowlaka podawać razem z innymi pokarmami – jak już było wspomniane wcześniej – dobrze ugotowane i dodane np. do zupki czy ugotowanych warzyw.
Jajko dla niemowlaka musi być dobrze ugotowane (na twardo gotowane przez 10-15 minut) i nie można podawać go częściej niż 2 razy w tygodniu. Taka ilość zmniejsza ryzyko alergii.
Za dobrze ugotowane jajo kurze uznaje się jajo ugotowane na twardo, dobrze ugotowany makaron jajeczny oraz pieczone produkty z jajkiem. Natomiast niedostatecznie ścięte mogą być jajka w naleśnikach, plackach lub jajecznicy (bo zawierają płynne białko).
Jajko dla niemowlaka powinno być podane dobrze ugotowane na twardo. Najlepiej je rozdrobnić np. widelcem i dodać do warzywnej zupki czy purée. Możesz też ugotować jajko na parze – będzie wtedy delikatniejsze dla układu pokarmowego malucha i łatwiej będzie mu je zjeść.
Pamiętaj, żeby nie solić jajek dla niemowlaka i nie zniechęcaj się od razu, jeśli dziecko nie chce go zjeść. Próby podawania jednego pokarmu trzeba kontynuować, by dziecko przyzwyczaiło się do ich konsystencji i aromatu.
Nie podawaj też jajka niemowlakowi w wersji surowej – tak jak surowe mięso czy niepasteryzowane mleko mogą być źródłem salmonelli, która może być niezwykle groźna dla tak małego organizmu.
Po 1-2 miesiącach od wprowadzenia zwykłego jajka na twardo, czyli po skończeniu ok. 7. miesiąca, możesz dać dziecku też jajecznicę dla niemowlaka, omlet np. na parze, pasty jajeczno-warzywne lub jajka na słodko, np. w postaci placków z jajka i banana.
W trakcie rozszerzania diety musi być podawane tylko jajko kurze, bo na nim przeprowadzone są badania i zalecenia ekspertów. W sklepie można znaleźć oznaczenia z numerami na jajkach: 3 – chów klatkowy, 2 – chów ściółkowy, 1 – wolny wybieg i 0 – chów ekologiczny.
Nie trzeba chyba nikomu mówić, że podczas rozszerzania diety należy dziecku podawać jajka najwyższej jakości od zdrowych i "szczęśliwych" kur, które są dobrze karmione.
Dzięki temu, co spożywają kury, jajka mogą mieć różnice w poziomie zawartości białka, żelaza, cynku, selenu, luteiny czy witamin E, A i D, a także innych składników mineralnych, które są niezbędne dziecku do rozwoju. Warto pamiętać, by kupować jajka ze sprawdzonych i zaufanych źródeł i dobrze je przygotować przed podaniem dziecku.
Bibliografia: Szajewska H., Socha P., Horvath A. i in.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne. Pediatria; 2021. t. 18: 812-821.
Czytaj także: https://mamadu.pl/156737,co-na-drugie-sniadanie-dla-dziecka-pomysly-na-posilki-dla-niemowlat