
Dieta niemowlęcia
To, co je twoje dziecko jest kluczowe dla jego prawidłowego rozwoju i zdrowia. Sposób żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia może determinować ryzyko pojawienia się niektórych chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego czy osteoporoza.Rozszerzenie diety
Nadchodzi jednak moment, gdy dietę niemowlęcia trzeba rozszerzyć. Jak informuje współfinansowane przez Ministerstwo Zdrowia Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: "Prawidłowe rozszerzanie diety, czyli proponowanie posiłków, które nie zaszkodzą, a będą zgodne z rozwojem i gotowością dziecka do ich przyjęcia, ma wpływ na zachowanie zdrowia i promowanie rozwoju".Konieczność wprowadzania produktów uzupełniających wynika z rosnącego zapotrzebowania na pewne składniki odżywcze, których samo mleko nie może już na ogół zaspokoić. Produkty uzupełniające wprowadza się do diety między innymi w celu: dostarczenia dodatkowej energii, białka, żelaza, cynku, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz pierwiastków śladowych; przygotowania niemowlęcia do bardziej urozmaiconej diety w późniejszym okresie życia. Posiłki bez mleczne powinny stopniowo zastępować mleko, tak aby pod koniec 1 r. ż. niemowlę otrzymywało jedynie dwa lub maksimum trzy posiłki mleczne.