
REKLAMA
Co jednak zrobić, jeśli mamy w domu niejadka? Wiemy, że życie z pociechą, która mogłaby jeść naleśniki na śniadanie, obiad i kolację nie jest łatwe, dlatego proponujemy 5 bardzo smacznych zamienników.
na słodko - placki z kaszy manny
1 jajko (osobno białko i żółtko)
1/2 szklanki kaszki manny błyskawicznej
1/2 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
1 banan
1 daktyl/ łyżeczka rodzynek lub suszonej żurawiny
1/2 szklanki kaszki manny błyskawicznej
1/2 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
1 banan
1 daktyl/ łyżeczka rodzynek lub suszonej żurawiny
Kaszę mannę zalej mlekiem i odstaw na kwadrans. Banana obierz i zgnieć widelcem. Daktyla czy żurawinę warto posiekać na drobniejsze kawałki. Wymieszaj powyższe składniki dodając do nich żółtko. Białko ubij na pianę i dodaj do powstałej masy.
Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładaj łyżką niewielkie porcje. Smaż tylko do momentu, aż placuszek zarumieni się z obu stron. Jeżeli masz specjalne foremki do smażenia – możesz wykonać serduszka albo gwiazdki. Na pewno placki będą dzięki temu jeszcze smaczniejsze.
Przepis modyfikuj według swoich (i malucha) potrzeb i ulubionych smaków. Zamiast banana możesz użyć jabłek, syropu klonowego lub miodu. Jeśli zamiast na słodko wolisz przemycić dziecku warzywa – śmiało!
przemycamy płatki owsiane
1 jajko
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
2/3 szklanki wody
1 szklanka mleka
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
2/3 szklanki wody
1 szklanka mleka
Wymieszaj wszystkie składniki i… gotowe! Smaż je tak jak tradycyjne naleśniki, lub w formie grubszych, ale mniejszych racuchów – decyzja należy do Was. Albo wymiennie – wtedy masz już w zanadrzu dwa dania.
Oczywiście płatki owsiane możesz zmieszać z pszenicznymi, lub stworzyć własną recepturę. Jeśli twój maluch przepada za cynamonem lub imbirem możesz nimi doprawić ciasto.
Spróbuj podać danie z musem z ulubionych owoców lub polane jogurtem naturalnym.
Spróbuj podać danie z musem z ulubionych owoców lub polane jogurtem naturalnym.
bezglutenowe placki z kaszy jaglanej
2 jajka
1 banan
1,5 – 2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej
Odrobina oleju kokosowego do posmarowania papieru do pieczenia
1 banan
1,5 – 2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej
Odrobina oleju kokosowego do posmarowania papieru do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Banana i jajko wrzuć do blendera. Miksuj kilka minut – aż powstanie delikatna piana. Dzięki temu placki będą bardziej puszyste. Dorzuć kaszę i jeszcze chwilę blenduj. Ciasto powinno być dość gęste. Kiedy będziesz nakładała łyżką placki nie powinny zlać się w całość. Jeżeli uważasz, że ciasto jest za rzadkie dodaj trochę mąki np. gryczanej lub kukurydzianej.
Placki wykładaj na blachę wcześniej wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem. Piecz do momentu zarumienienia krawędzi placków - ok 10 minut.
Możesz podać je z malinami lub innymi świeżymi owocami. Jeśli Twój maluch woli musy owocowe lub inne dodatki zmodyfikujcie przepis tak, aby Wam smakowało.
pankejki z kaszy gryczanej
1 jajko
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1,5 szklanki wody
1 mały banan
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1,5 szklanki wody
1 mały banan
Kaszę zalej wodą i zostaw. Najlepiej zrób to wieczorem dnia poprzedniego – kasza powinna się „wymoczyć”.
Po tym procesie wymocz kaszę świeżą wodą i przesyp do miski. Dodaj żółtko, pokrojonego banana i ulubione dodatki, np. żurawinę, rodzynki, suszone morele. Lekko zblenduj i dodaj do masy ubite na pianę białko. Całość wymieszaj i smaż (na suchej lub lekko zwilżonej olejem kokosowym patelni), aż placuszki zrobią się z obu stron rumiane.
Wersja dla maluchów lubiących naleśniki z serem – możesz przyrządzić serowe pankejki. Dodaj biały, pokruszony ser na tym samym etapie na jakim dodajesz białko.
tradycyjne racuchy z jabłkiem
3 jajka
1,5 szklanki mleka
1/2 kostki drożdży
1/2 kilograma mąki pszennej
szczypta soli
2 jabłka
1,5 szklanki mleka
1/2 kostki drożdży
1/2 kilograma mąki pszennej
szczypta soli
2 jabłka
Wymieszaj połowę mleka, drożdże, sól i odrobinę mąki. W drugim naczyniu wymieszaj pozostałą część mleka z jajkami i mąką. Gdy połączysz wszystkie składniki powstanie gęste ciasto (gęstsze niż naleśnikowe).
Jabłka możesz zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w kostkę (wówczas dodaj je do ciasta). Jeśli danie jest przeznaczone dla starszaka możesz jabłka pokroić w półksiężyce i nakładać je na surowe, wylane na patelnię ciasto. Możesz posypać racuchy odrobiną cukru pudru, lub dodać do ciasta szczyptę cynamonu dla smaku.
Smacznego!
Smacznego!