Jak gotować jajka na twardo i miękko. Czas gotowania dla rozmiarów S, M, L
Jak gotować jajka na twardo i miękko. Czas gotowania dla rozmiarów S, M, L Fot. Lukasz Krajewski / Agencja Gazeta

Święta wielkanocne to niewątpliwie okres, w którym w przyrządzanie posiłków wkładamy więcej serca i pracy. Choć na co dzień nie zastanawiamy się nad czasem gotowania różnej wielkości jajek, ale na Wielkanoc warto. Rozmiar S, M, L powinno gotować się inaczej.

REKLAMA

Czas gotowania jajek dla rozmiarów S, M, L

Na co dzień dla gotowania jajek na miękko, półtwardo, twardo przyjmujemy jednakowy czas. Jednak w święta warto zwrócić uwagę, że małe, średnie i duże jajka powinno gotować się inaczej. Szczególnie że stanowią one jeden z głównych składników wielu wielkanocnych potraw.

Ile gotować jajka na miękko?

  • Jajko w rozmiarze S — 3,5 minuty
  • Jajko w rozmiarze M — 4 minuty
  • Jajko w rozmiarze L — 5-5,5 minuty
  • Ile gotować jajka na półtwardo?

  • Jajko w rozmiarze S — 5 minut
  • Jajko w rozmiarze M — 5,5 minuty
  • Jajko w rozmiarze L — 6 minut
  • Ile gotować jajka na twardo?

  • Jajko w rozmiarze S — 8 minut
  • Jajko w rozmiarze M — 8,5 minuty
  • Jajko w rozmiarze L — 9 minut.
  • Jajka należy włożyć do garnka, zanim woda się zagotuje. Ponadto przed gotowaniem, warto wyciągnąć je z lodówki, by zyskały pokojową temperaturę.