Czym różni się mleko matki od mleka modyfikowanego? Bądź świadomą matką
Redakcja MamaDu
11 lutego 2016, 09:36·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 11 lutego 2016, 09:36
Reklama.
Czy lepiej karmić dziecko mlekiem z piersi, czy może mlekiem modyfikowanym – nie będziemy oceniać. Nie taka nasza rola. Są matki, które nie wyobrażają sobie karmienia dziecka inaczej niż własną piersią. Ale są również matki, które wyboru nie mają. Ponieważ nie mają pokarmu, zmuszone są karmić mlekiem modyfikowanym.
Śmiało można powiedzieć, że mleko modyfikowane jest inspirowane mlekiem matki. Jasno jednak trzeba podkreślić, że mlekiem matki nie jest, a więc jego skład różni się. Jak bardzo? Sprawdźmy!
Woda
Jest głównym składnikiem mleka matki i stanowi aż 80 proc. jego całości. W przypadku mleka modyfikowanego, woda wykorzystywana jest dopiero na etapie przygotowywania mieszanki. Szczegółowe informacje jak mieszkankę przygotować znajdziemy na każdym opakowaniu mleka modyfikowanego.
Węglowodany
Mleko matki: laktoza (jej stężenie jest stałe) i oligosacharydy.
Mleko modyfikowane: laktoza (znacznie mniej niż w mleku matki) i maltodekstryna (dodawana do wielu produktów, również tych dla niemowląt. Najczęściej wytwarzane są ze skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej, owsianej i tapiokowej.
Białka
Mleko matki: Białka serwatki, czyli ALFA_LACT, HAMLET, aktofryna, czynniki przeciwbakteryjne, kazeina i surowica albuminy. Dzięki tym składnikiem mleko nie zalega w żołądku dziecka, odpowiadają bowiem za prawidłowe trawienie.
Mleko modyfikowane: Częściowo zhydrolizowane, zmniejszone minerały koncentratu białka serwatki (z mleka krowiego).
Enzymy
Mleko matki: Jest ich aż 80, a wśród nich m.in. amylaza, lizolym, laktoperoksydaza, czy chociażby laktoferyna. Odpowiadają za trawienie, hamują wzrost bakterii, a nawet je niszczą.
Mleko modyfikowane: Trypsyny, które odpowiadają za rozkładanie białek.
Tłuszcze
Mleko matki: tłuszcze zawarte w mleko matki mają szereg właściwości. Przede wszystkim działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. I co ważne, dostarczają dziecku około 50 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Mleko modyfikowane: To niezmienna zawartość tłuszczy. Wśród nich m.in. olej palmowy (zastępuje kwas palmitynowy). Również olej kokosowy czy sojowy.
Witaminy
Mleko matki: Dużą rolę odgrywa dieta mamy. Przede wszystkim mleko matki dostarcza witaminy A, D i E. Również kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz biotynę.
Mleko modyfikowane: Czyli witaminy w wersji syntetycznej. Wśród nich askorbinian sodu, inozytol, filochinon, czy octan witaminy.
Minerały
Mleko matki: Przede wszystkim wapń, sód, potas, żelazo, cynk, magnez, jod, selen, mangan, cholina, kobalt czy miedź.
Mleko modyfikowane: m.in. cytrynian potasu, fosforan potasu, czy chlorek wapnia.
Konserwanty
W mleku matki nie występują. W mleku modyfikowanym możemy je znaleźć w tych wzbogaconych o o oleje DHA i ARA, ponieważ zapobiegają one jełczeniu.