Coraz więcej dzieci choruje na salmonellozę.
Coraz więcej dzieci choruje na salmonellozę. jetzt / 123RF
Reklama.
  • Salmonella u dzieci może mieć ostrzejszy przebieg. Objawy zakażenia pałeczkami salmonelli to m.in. biegunka, wymioty, temperatura i bolesne skurcze jelit.
  • Te objawy łatwo pomylić z innymi schorzeniami i przypadłościami. Zakażenie salmonellą może przypominać grypę żołądkową, ale niekiedy prowadzi do poważnych powikłań zdrowotnych takich jak dur brzuszny czy sepsa.
  • Często słyszy się o tym, że Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje poszczególne produkty ze sprzedaży w związku ze znalezieniem w nich salmonelli. Często są to jajka i mięso drobiowe.
  • Salmonella u dzieci

    Salmonella u dzieci może dawać niespecyficzne objawy, przez co błędnie możemy przepisać je innym dolegliwościom i schorzeniom. Mimo że u dzieci może mieć ostrzejszy przebieg, to jest to choroba, która może dotknąć każdego, niezależnie od wieku i odporności.
    Od kilku lat zachorowania na salmonellozę stanowią w Polsce poważny problem, a bakterie wywołujące salmonellozę są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego na tle bakteryjnym w naszym kraju. Choć choroba teoretycznie nie zagraża życiu, może wywołać groźne powikłania takie jak dur brzuszny, sepsa, zakażenia stawów i narządów wewnętrznych, przy których konieczna może być hospitalizacja.

    Salmonella w jajkach i mięsie

    Co jakiś czas słyszy się o znalezieniu salmonelli na jajkach czy w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny szybko reaguje w takich przypadkach, wycofując zakażone partie produktów spożywczych. Nieraz tego typu wydarzenia odbijają się echem na szerszą skale i okazuje się, że dany produkt jest wycofany także z innych krajów. Tak jak kilka lat temu, kiedy znaleziono salmonellę w mleku dla dzieci.
    Ostatnio GIS informował o salmonelli znalezionej w mięsie z gotowych hamburgerów drobiowych, które można było kupić w sieci znanych sklepów spożywczych. Zrobiło się głośno także o czekoladowych jajkach, którymi według zagranicznych mediów, w Wielkiej Brytanii przez salmonellę miało zatruć się blisko 60. dzieci.

    Jak może dojść do zarażenia salmonellą?

    Najczęściej do zakażenia pałeczkami salmonelli dochodzi w trzech przypadkach: po zjedzeniu lodów, surowych jaj i mięsa, które nie zostało właściwie obrobione termicznie. Wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego są potencjalnym zagrożeniem, zwłaszcza gdy są źle przechowywane.
    Uważać, przede wszystkim w okresie letnim, powinniśmy na wszelkiego rodzaju ciasta z kremem, co do których warunków przechowywania nie mamy pewności. Wielu rodziców, dla świętego spokoju, całkowicie rezygnuje z kupowania i zamawiania w kawiarniach tego typu deserów podczas lata.

    Salmonelloza: objawy i leczenie

    Pierwsze symptomy zarażenia salmonellą mogą pojawić się bardzo szybko, bo już ok. 8 godzin od spożycia zakażonej żywności. Częściej objawy zaczynają występować jednak po upływie od 18 do 24 godzin. Zazwyczaj zatruciu towarzyszy wodnista biegunka, nudności, wymioty i ból brzucha. Może pojawić się także gorączka do 39 st. Celsjusza oraz bolesne skurcze jelit. Nie możemy bagatelizować objawów, bo może doprowadzić to do odwodnienia organizmu. Warto profilaktycznie przyjmować odpowiednią ilość wody, zwłaszcza dotyczy to małych dzieci, u których w bardzo krótkim czasie może nastąpić odwodnienie. Aby potwierdzić, czy mamy do czynienia z zakażeniem salmonellą, lekarz zleci badanie kału. W razie potwierdzenia zaleci antybiotyk.

    Jak uniknąć zakażenia salmonellą?

    Oczywiście nie da się uniknąć wszystkich zagrożeń, gdy zdarza nam się jadać na mieście, zwłaszcza podczas wakacji. Nie wiemy, w jakich warunkach i z jakich produktów korzysta kucharz, więc nie możemy mieć pewności, czy na pewno nic nam nie grozi. To, o czym powinniśmy pamiętać na co dzień, by uniknąć zarażenia salmonellą:
    – surowe mięso, ryby, jaja przechowywać w lodówce z dala od innych produktów
    – nie zamrażać rozmrożonych produktów ponownie
    – surowe produkty przewozić do domu w specjalnych termicznych torbach
    – surowe jajka myć przed użyciem
    – myć ręce jak najczęściej i pamiętać o ogólnych zasadach higieny
    Trzeba pamiętać, że salmonellą można zarazić się także od innych ludzi. – Salmonella może przenosić się z człowieka na człowieka, dlatego osoby dotknięte tą chorobą powinny przestrzegać zasad higieny takich jak dokładne mycie rąk po skorzystaniu z toalety oraz unikanie kontaktu z żywnością przeznaczoną dla innych osób – mówi dla portalu The Guardian dr Lesley Larkin, epidemiolog.
    Dzieci mogą być w grupie większego ryzyka zachorowania niż dorośli m.in. przez brak świadomości, jak przestrzegać zasad higieny. Dlatego od najmłodszych lat powinniśmy uczyć dzieci, jak prawidłowo i jak często myć ręce.