
Często zachwycamy się jego urodą, jednak w sklepie omijamy, bo nie wiadomo, co z nim zrobić. Karczoch zwyczajny pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był już w XII wieku. Najczęściej zajadają się nim Włosi i Grecy, ale jest też gwiazdą na stołach w Ameryce Południowej. Jak obrać i przygotować karczocha, żeby poczuć jego fenomen?
Najsmaczniejszy na dziko
Swoim ulubionym przepisem na karczocha podzieliła się niedawno Paulina Młynarska, która przyznaje, że razem z córką zajadają się nim z przyjemnością.2 karczochy
sól
cukier
oliwa
ocet lub sok z cytryny
miód
ostra musztarda
Karczocha gotujemy 20 minut w wodzie z łyżeczką soli i szczyptą cukru. Do tego sos vinaigrette: 2 łyżki oliwy, jedna octu, może być balsamiczny lub sok z cytryny. Do tego jedna łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu lub syropu z czarnej porzeczki, to autorski dodatek dziennikarki.
Jak obierać karczocha
Karczocha przed gotowaniem pozbawiamy części listków. Około jedna trzecia od podstawy. Chwytamy i odginamy, same pękają, choć są bardzo twarde. Skracamy też łodygę. Włosi nie wyrzucają jej, ścinają zewnętrzną zieloną warstwę i gotują razem z pąkiem. Pokrojona w kostkę ląduje w risotto.
Warzywo czy kwiat
Właściwie to jedno i drugie, bo karczoch jest bliskim kuzynem ostu. Jeśli po przyniesieniu do domu zanurzysz jego łodygę w zimnej wodzie i pozostawisz na słonecznym parapecie w wazonie, kwiat się rozwinie i twoim oczom ukażą się delikatne fioletowe płatki, dokładnie takie, jak na oście.Może cię zainteresować także: Nie wyrzucaj starych ziemniaków, są idealne na kluski. Najlepsze przecieraki jak u babci













