Karczoch to nie tylko pyszne i zdrowe warzywo, ale też piękny kwiat.
Karczoch to nie tylko pyszne i zdrowe warzywo, ale też piękny kwiat. unsplash.com
Reklama.
  • Karczoch jest nie tylko piękny, ale także bardzo smaczny. Zajadają się nim Włosi, Grecy i mieszkańcy Ameryki Południowej.
  • Najsmaczniejszy jest ugotowany w wodzie z solą i odrobiną cukru, w towarzystwie pysznego sosu.
  • Ze względu na jego niską kaloryczność i właściwości zdrowotne, powinniśmy po niego sięgać jak najczęściej.
  • Najsmaczniejszy na dziko

    Swoim ulubionym przepisem na karczocha podzieliła się niedawno Paulina Młynarska, która przyznaje, że razem z córką zajadają się nim z przyjemnością.
    Składniki na dwie porcje

    2 karczochy
    sól
    cukier
    oliwa
    ocet lub sok z cytryny
    miód
    ostra musztarda
    Przygotowanie

    Karczocha gotujemy 20 minut w wodzie z łyżeczką soli i szczyptą cukru. Do tego sos vinaigrette: 2 łyżki oliwy, jedna octu, może być balsamiczny lub sok z cytryny. Do tego jedna łyżka musztardy Dijon lub innej ostrej, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżeczka miodu lub syropu z czarnej porzeczki, to autorski dodatek dziennikarki.
    Karczochy wyjmujemy delikatnie z wody łyżką cedzakową, studzimy i podajemy z porcją sosu w małej miseczce. Odrywamy od zewnątrz po listku, maczamy w sosie i zjadamy tylko miękki koniuszek. "Aż dotrzemy do serca. To najlepsza część" - pisze Paulina Młynarska.

    Jak obierać karczocha
    Karczocha przed gotowaniem pozbawiamy części listków. Około jedna trzecia od podstawy. Chwytamy i odginamy, same pękają, choć są bardzo twarde. Skracamy też łodygę. Włosi nie wyrzucają jej, ścinają zewnętrzną zieloną warstwę i gotują razem z pąkiem. Pokrojona w kostkę ląduje w risotto.
    Te bardziej dojrzałe pąki (intensywnie fioletowe), można przekroić wzdłuż i przed gotowaniem wyjąć puszek kwiatowy, to zalążki płatków, które są niejadalne.

    Warzywo czy kwiat

    Właściwie to jedno i drugie, bo karczoch jest bliskim kuzynem ostu. Jeśli po przyniesieniu do domu zanurzysz jego łodygę w zimnej wodzie i pozostawisz na słonecznym parapecie w wazonie, kwiat się rozwinie i twoim oczom ukażą się delikatne fioletowe płatki, dokładnie takie, jak na oście.
    Karczoch zwyczajny, jest świetnym dodatkiem do risotto, makaronu i sałatek. Te najmniej rozwinięte pączki Włosi marynują i przechowują w słoikach. Bez kłopotu kupisz je np. w Lidlu właśnie w tej formie, czasem w puszce. A po karczochy warto sięgać, bo są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe i niskokaloryczne.
    Szeroko stosuje się w je w produkcji leków, na obniżenie poziomu cholesterolu, ekstrakt z liści karczocha ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. W roślinie nie brak witaminy C, sodu, potasu i fosforu. Karczoch jest wykorzystywany również do produkcji leków na łuszczycę i łojotok.
    Karczocha znajdziesz też w składzie wielu kosmetyków, zwłaszcza tych do cery trądzikowej. Wykorzystuje się go ze względu na działanie antybakteryjne.