Reklama.
Smaki dzieciństwa
Czasem otwierasz oczy i tęsknisz za smakiem babcinego obiadku, tej zupy, której nikt nie umie zrobić jak ona. U mnie jednym z takich smaków są przecieraki (przycieraki, kluski ziemniaczane, kluski szare). W różnych rejonach Polski nazywa się je różnie, ale oczywiście ta najlepsze powstają na północy Mazowsza i w części Kujaw.Kluski ziemniaczane jada się tam często np. do tradycyjnej czerniny, jednak moim zdaniem najlepsze są same, odsmażone ze skwarkami z boczku, albo słoniki i cebulką a do tego twarożek i dużo pieprzu.
Przepis na przecieraki
Najlepszy, bo babciny. Wykorzystamy lekko powiędnięte ziemniaki, raczej mączyste. Zwykle zastanawiamy się co z nimi zrobić, a babcia zawsze mówiła, że takie są najlepsze, bo nie mają dużo wody, za to są pełne smaku.
Przepis na przecieraki
Najlepszy, bo babciny. Wykorzystamy lekko powiędnięte ziemniaki, raczej mączyste. Zwykle zastanawiamy się co z nimi zrobić, a babcia zawsze mówiła, że takie są najlepsze, bo nie mają dużo wody, za to są pełne smaku.Może cię zainteresować także: Przekrój na pół i potrzyj. Od dziś już zawsze będziesz robić test ziemniaka
- jeden1 kg ziemniaków
- około 1 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, ja używam malaksera, idzie znacznie szybciej. Przełóż masę na gęste sito i zostaw na 10 minut, żeby odsączyć nadmiar wody. Można też użyć bawełnianej ścierki. Ziemniaki przerzuć na miskę i dodaj mąkę, skrobię, jajka i około pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto powinno być dość gęste, znacznie mniej lejące, niż np. na placki, więc jeśli twoje nadal płynie, dodaj więcej mąki. Zagotuj wodę, w dużym garnku, osól ją. Kiedy się zagotuje, wkładaj ciasto małymi porcjami do wrzątku. Moja babcia przekładała partię ciasta na deskę i zgarniała bezpośrednio do gotującej się wody.
Kluski gotujemy 7-10 minut, następnie odlewamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Można jeść od razu, ale najlepsze są odsmażane ze skwareczkami i twarogiem, lubią też pieprz i towarzystwo zimnego mleka.
Może cię zainteresować także: Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej