Dziewczynka pije z łyżeczki syrop z mandarynek.
Dzieci uwielbiają mandarynki i z chęcią piją syrop z nich. fot. konstantin0000/123rf.com
Reklama.

Naturalne sposoby na odporność i przeziębienie

Sezon jesienno-zimowy w pełni, co oznacza również przeziębienia, katar i pokasływanie, szczególnie u dzieci w wieku przedszkolnym (choć nie tylko u nich). Jeśli infekcja nie jest silna i nie wiąże się np. z gorączką lub innymi niepokojącymi objawami, zwykłe przeziębienie staramy się leczyć na własną rękę, np. domowymi sposobami. Podajemy dzieciom syrop z cebuli, mleko z miodem i czosnkiem albo robimy różne napary, które mają poprawić samopoczucie chorego.

Z własnego doświadczenia wiem, że dzieci nie zawsze chcą takie mikstury pić. Zapach czosnku czy cebuli sprawia, że dziecko nie zawsze z chęcią przyjmuje domowe specyfiki (mimo ich wysokiej skuteczności). Mandarynki to cytrusy, które większość ludzi jednak uwielbia, bo wszystkim kojarzą się z magicznym czasem świąt Bożego Narodzenia. Nie bez przyczyny, bo właśnie teraz rozpoczyna się na nie "sezon" (jak zresztą na wszystkie cytrusy). To oznacza, że obecnie najłatwiej je znaleźć w sklepach i są też najbardziej soczyste, aromatyczne i słodkie.

Mandarynki warto jeść na surowo, bo mają dość dużą zawartość witamin C (26,7 mg/100g) i A (681 IU/100 g). Te składniki wpływają pozytywnie na odporność, hamują procesy starzenia, poprawiają kondycję skóry i chronią przed chorobami oczu. Mandarynki mogą też pomóc w procesie leczenia przeziębienia za pomocą np. naparu ze skórek lub syropu. Ten ostatni bardzo łatwo przygotujesz w domu: wpływa pozytywnie na odporność i krążenie, a także łagodzi pierwsze objawy przeziębienia.

Syrop z mandarynki – przepis

Aby zrobić syrop z mandarynki, będziesz potrzebowała:

  • skórek z 1 kg mandarynek
  • kawałka 2 cm świeżego imbiru
  • 1,5 szklanki cukru
  • opcjonalnie 2 goździków.
  • Mandarynki musisz umyć i sparzyć wrzątkiem, a następnie po wysuszeniu każdy owoc obrać ze skórki. Pokrój skórki na mniejsze kawałki (możesz też zetrzeć skórkę na tarce bezpośrednio z owoców), imbir obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj skórki z imbirem (i ewentualnie goździkami) w dużym słoiku i zasyp mieszankę cukrem – tak, aby całość była całkowicie przykryta. Odstaw całość na 3-5 dni w suche i ciemne miejsce.

    Następnie przez drobne sitko lub gazę, zlej syrop do czystej, wyparzonej butelki. Gotowy syrop przechowuj w suchym, chłodnym miejscu i zużyj w ciągu 1 miesiąca. Należy go pić po 1 łyżeczce dziennie (dzieci także), można również stosować jako syrop do herbaty.

    Czytaj także: