W sezonie zimowym, kiedy łatwo o infekcje, wiele osób stara się wspierać odporność za pomocą domowych sposobów. Wypróbujcie przepis na syrop ze skórek mandarynki, który z chęcią piją nawet dzieci. Syrop nie tylko pozytywnie wpływa na odporność, ale również łagodzi pierwsze objawy przeziębienia.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Sezon jesienno-zimowy w pełni, co oznacza również przeziębienia, katar i pokasływanie, szczególnie u dzieci w wieku przedszkolnym (choć nie tylko u nich). Jeśli infekcja nie jest silna i nie wiąże się np. z gorączką lub innymi niepokojącymi objawami, zwykłe przeziębienie staramy się leczyć na własną rękę, np. domowymi sposobami. Podajemy dzieciom syrop z cebuli, mleko z miodem i czosnkiem albo robimy różne napary, które mają poprawić samopoczucie chorego.
Z własnego doświadczenia wiem, że dzieci nie zawsze chcą takie mikstury pić. Zapach czosnku czy cebuli sprawia, że dziecko nie zawsze z chęcią przyjmuje domowe specyfiki (mimo ich wysokiej skuteczności). Mandarynki to cytrusy, które większość ludzi jednak uwielbia, bo wszystkim kojarzą się z magicznym czasem świąt Bożego Narodzenia. Nie bez przyczyny, bo właśnie teraz rozpoczyna się na nie "sezon" (jak zresztą na wszystkie cytrusy). To oznacza, że obecnie najłatwiej je znaleźć w sklepach i są też najbardziej soczyste, aromatyczne i słodkie.
Mandarynki warto jeść na surowo, bo mają dość dużą zawartość witamin C (26,7 mg/100g) i A (681 IU/100 g). Te składniki wpływają pozytywnie na odporność, hamują procesy starzenia, poprawiają kondycję skóry i chronią przed chorobami oczu. Mandarynki mogą też pomóc w procesie leczenia przeziębienia za pomocą np. naparu ze skórek lub syropu. Ten ostatni bardzo łatwo przygotujesz w domu: wpływa pozytywnie na odporność i krążenie, a także łagodzi pierwsze objawy przeziębienia.
Syrop z mandarynki – przepis
Aby zrobić syrop z mandarynki, będziesz potrzebowała:
Mandarynki musisz umyć i sparzyć wrzątkiem, a następnie po wysuszeniu każdy owoc obrać ze skórki. Pokrój skórki na mniejsze kawałki (możesz też zetrzeć skórkę na tarce bezpośrednio z owoców), imbir obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj skórki z imbirem (i ewentualnie goździkami) w dużym słoiku i zasyp mieszankę cukrem – tak, aby całość była całkowicie przykryta. Odstaw całość na 3-5 dni w suche i ciemne miejsce.
Następnie przez drobne sitko lub gazę, zlej syrop do czystej, wyparzonej butelki. Gotowy syrop przechowuj w suchym, chłodnym miejscu i zużyj w ciągu 1 miesiąca. Należy go pić po 1 łyżeczce dziennie (dzieci także), można również stosować jako syrop do herbaty.