Wszystkie składniki masz w swojej kuchni. Oto genialny napój na przeziębienie
Początek sezonu infekcyjnego
Jesień dopiero się zaczyna, a wielu rodziców już narzeka, że w żłobkach, przedszkolach i szkołach pełno infekcji. Dzieci kaszlą, pociągają nosami i narzekają na ból głowy lub drapiące gardło – to sygnał, że przeziębienia i poważniejsze choroby zaczynają się rozprzestrzeniać. Kiedy już dopadnie nas choroba, warto leczenie farmakologiczne wspierać naturalnymi metodami, które pomogą na drapiące i bolące gardło, kaszel, chrypkę, ból głowy, ale też pozytywnie zadziałają na odporność.
Wiele naturalnych składników ma bowiem działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i wspierające odporność. Do takich produktów, które zawsze warto mieć jesienią w swojej kuchni i z nich korzystać, kiedy tylko czujemy się niewyraźnie, należą: sok z cytryny, miód, imbir oraz czosnek. Ten ostatni czasami nazywany jest nawet naturalnym antybiotykiem. Wszystkie wymienione składniki możesz wykorzystać, przygotowując "winko" czosnkowe (bezalkoholowe), czyli miksturę, która wspiera odporność i leczy objawy przeziębienia.
Napój czosnkowy - składniki
Aby przygotować "winko" czosnkowe, potrzebujesz:
- 2 główek czosnku,
- soku z 3 cytryn,
- 5 cm kłącza imbiru pokrojonego w plastry,
- 4-5 łyżek miodu,
- 1 szklanki przegotowanej letniej wody,
- ewentualnie: kurkumy, pieprzu i goździków.
Jak przygotować czosnkowe "winko"?
Wyparz 1-litrowy słoik i umieść w nim pokrojone lub zmiażdżone ząbki z 2 główek czosnku. Wlej sok wyciśnięty z 3 cytryn. Następnie obierz i pokrój na plastry korzeń imbiru (działa odtruwająco, przeciwwirusowo i antybakteryjnie). Następnie do słoika wlej 4-5 stołowych łyżek miodu (wspomaga układ odpornościowy, działa rozgrzewająco i zwalcza objawy przeziębienia).
Na koniec dolej letnią, przegotowaną wodę i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w słoiku. Odstaw na 24 godziny w ciemne, suche miejsce. Po tym czasie możesz napój pić codziennie po 3-4 łyżki w ciągu dnia albo 1 szota na wieczór. "Winko" czosnkowe trzeba przechowywać w lodówce i należy zużyć je w ciągu ok. 3 miesięcy.
Czytaj także: https://mamadu.pl/168736,rosol-na-przeziebienie-wystarczy-dodac-swiezy-czosnek-na-talerz