Obierasz mandarynkę i zjadasz? Stop! Inny sposób jest lepszy
- Marynowanie, pasteryzowanie i wekowanie warzyw i owoców to świetne metody na zachowanie ich smaku na dłuższy czas. Można je potem wykorzystać do sałatek, jako dodatek do potraw i kanapek.
- Mandarynki w syropie to przysmak, o którym mało kto słyszał - tak naprawdę to konserwacja cytrusów w słodkiej cukrowej zalewie.
- Mandarynki wekuje się z dodatkiem korzennych przypraw, dzięki temu mają niepowtarzalny słodki i zarazem ostry smak.
Wekowanie owoców, czyli zatrzymanie ich smaku na dłużej
Marynowanie owoców i warzyw, wekowanie i przygotowywanie z nich przetworów to świetny sposób na zachowanie ich smaku na czas, gdy nie będzie na nie sezonu. To nic innego jak konserwacja żywności – warzyw i owoców w takiej formie można używać jako dodatków do potraw, mięs, często też sprawdzają się jako dodatek do kanapek (np. marynowana papryka lub buraki).
W przypadku mandarynek, na które właśnie zbliża się sezon, zamiast marynować, lepiej zawekować je "na słodko". Proponujemy więc zrobienie ich w słoikach w słodkim syropie z przyprawami, które trochę przypominają brzoskwinie i ananasy w cukrowej zalewie, ale mają ciekawy korzenny dodatek.
Takie mandarynki to zatrzymanie smaku zimy w słoiku, który potem można otworzyć jako dodatek do kawy, wypieków, lodów czy innych deserów. Owoce w zalewie z dodatkiem cynamonu, anyżu i cytryny mają wyjątkowy smak. Jest słodki, delikatnie ostrawy i nie da się go porównać z niczym innym.
Mandarynki w słodkim syropie: składniki
Aby przygotować mandarynki w słodkiej zalewie, będziesz potrzebowała:
- 35 dkg mandarynek
- 175 ml wody
- 150 g cukru
- 2-3 laski kory cynamonu (tyle sztuk, ile słoików, żeby do każdego było po jednej)
- 2-3 gwiazdki anyżu (tyle sztuk, ile słoików)
- 0,5 cytryny
- 2-3 słoiki
Mandarynki w słodkim syropie - przepis
Słoiki umyj, a następnie wyparz we wrzątku (nakrętki również). Mandarynki dokładnie umyj i wysusz. Następnie obierz je ze skórki i usuń jak największą ilość białych błonek i włókien. Rozdziel cząstki mandarynki na plastry. W czystych wyparzonych słoikach na dnie układamy po kilka plasterków mandarynek, a następnie wrzucamy po kawałku kory cynamonu i gwiazdce anyżu.
Umyj dokładnie i wysusz cytrynę, a następnie z połówki wyciśnij sok i zalej nim mandarynki z przyprawami w słoikach. Do każdego słoika dodaj resztę cząstek mandarynek. Wodę zagotuj w rondelku z dodatkiem cukru a do momentu rozpuszczenia się cukru i rozpoczęcia wrzenia wody. Wlej ją do słoików aż do przykrycia wszystkich owoców.
Następnie zakręć słoiki z mandarynkami i zalewą. Przekręć je do góry dnem i ustaw na kuchennym blacie na ściereczce. Zostaw na 1 dobę, by słoiki dobrze się zawekowały. Możesz je dodatkowo poddać pasteryzacji. Następnie schowaj zawekowane mandarynki do szafki lub piwnicy – powinny być przechowywane w miejscu suchym, ciemnym i chłodnym.