Węgierki z octu serwuje się do
pieczonych mięs, pasztetów, ale świetnie sprawdzą się także w sałatce. Są bardzo aromatyczne z wyraźnie wyczuwalną korzenną nutą i delikatnie słodkim posmakiem. Tego trzeba spróbować!
Przepis babci na śliwki w occie
Składniki śliwek marynowanych w occie
1 kg niezbyt dojrzałych śliwek węgierek
1/2 szklanki octu
3 szklanki wody
czubata szklanka cukru
laska cynamonu
10 goździków
3 liście laurowe
kilka ziaren kardamonu
Jak przygotować śliwki marynowane na zimę
Śliwki do przetworów dokładnie myjemy i przekrawamy na pół, żeby usunąć pestki (nie jest to konieczne, ale wtedy należy naciąć delikatnie skórkę w kilku miejscach, aby śliwki przyjęły aromaty). Okładamy owoce w dużym słoju lub glinianym naczyniu. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i przyprawami, kiedy zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i dolewamy ocet. Gorącą zalewę wlewamy do śliwek i zabezpieczamy naczynie ściereczką.