Idealny przepis znalazłyśmy na blogu Jakuba Kuronia, ponieważ wypróbowałyśmy, to możemy polecić go z czystym sumieniem. Marynata jest niezbyt kwaśna, wyraźnie czuć w niej aromat przypraw, a
papryka pozostaje jędrna.
Przepis na marynowaną paprykę krok po kroku
Składniki na 6 średnich słoików:
2 kg papryki czerwonej lub żółtej
4 ząbki czosnku
12 liści laurowych
1 łyżka białej gorczycy
24 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1,5 l wody
250 ml octu 10 proc.
80 g cukru
1,5 łyżeczki soli
50 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić paprykę konserwową krok po kroku
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą na 8-10 pasków. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć w każdym słoiku podobną ilość ziela, listków, pieprzu gorczycy i plasterków czosnku, Ułożyć ciasno paprykę.