Marynowana papryka w końcu idealna! Ten przepis Was zachwyci.
Marynowana papryka w końcu idealna! Ten przepis Was zachwyci. Fot. Unsplash
REKLAMA

Polska przetworami stoi

Po zachłyśnięciu się gotowymi przetworami ze sklepu, ostatnie dwa lata pokazują, że cenimy domowe słoiki pełne smaku. Coraz częściej i odważniej kisimy i marynujemy już nie tylko ogórki, ale też bób, cytryny czy czosnek. Koniec sierpnia to jednak pełnia sezonu na paprykę, koniecznie przygotujcie bajeczny sos paprykowo-pomidorowy, ale i marynowaną paprykę.
Idealny przepis znalazłyśmy na blogu Jakuba Kuronia, ponieważ wypróbowałyśmy, to możemy polecić go z czystym sumieniem. Marynata jest niezbyt kwaśna, wyraźnie czuć w niej aromat przypraw, a papryka pozostaje jędrna.

Przepis na marynowaną paprykę krok po kroku

Składniki na 6 średnich słoików:
  • 2 kg papryki czerwonej lub żółtej
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 liści laurowych
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • Jak zrobić paprykę konserwową krok po kroku

    Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą na 8-10 pasków. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć w każdym słoiku podobną ilość ziela, listków, pieprzu gorczycy i plasterków czosnku, Ułożyć ciasno paprykę.
    W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, kiedy przyprawy się rozpuszczą, wyłącz palnik i dodaj olej, dokładnie wymieszaj i zalej jeszcze gorącą zalewą paprykę. Mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku wyłożonym ściereczką przez 10 minut. Wystaw do wystygnięcia dnem do góry. Papryka marynowana nadaje się do jedzenia już po tygodniu.