
REKLAMA
Polska przetworami stoi
Po zachłyśnięciu się gotowymi przetworami ze sklepu, ostatnie dwa lata pokazują, że cenimy domowe słoiki pełne smaku. Coraz częściej i odważniej kisimy i marynujemy już nie tylko ogórki, ale też bób, cytryny czy czosnek. Koniec sierpnia to jednak pełnia sezonu na paprykę, koniecznie przygotujcie bajeczny sos paprykowo-pomidorowy, ale i marynowaną paprykę.Idealny przepis znalazłyśmy na blogu Jakuba Kuronia, ponieważ wypróbowałyśmy, to możemy polecić go z czystym sumieniem. Marynata jest niezbyt kwaśna, wyraźnie czuć w niej aromat przypraw, a papryka pozostaje jędrna.
2 kg papryki czerwonej lub żółtej
4 ząbki czosnku
12 liści laurowych
1 łyżka białej gorczycy
24 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1,5 l wody
250 ml octu 10 proc.
80 g cukru
1,5 łyżeczki soli
50 ml oleju rzepakowego
Przepis na marynowaną paprykę krok po kroku
Składniki na 6 średnich słoików:Jak zrobić paprykę konserwową krok po kroku
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą na 8-10 pasków. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć w każdym słoiku podobną ilość ziela, listków, pieprzu gorczycy i plasterków czosnku, Ułożyć ciasno paprykę.W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, kiedy przyprawy się rozpuszczą, wyłącz palnik i dodaj olej, dokładnie wymieszaj i zalej jeszcze gorącą zalewą paprykę. Mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku wyłożonym ściereczką przez 10 minut. Wystaw do wystygnięcia dnem do góry. Papryka marynowana nadaje się do jedzenia już po tygodniu.