Marynowana papryka w końcu idealna! Ten przepis Was zachwyci.
Marynowana papryka w końcu idealna! Ten przepis Was zachwyci. Fot. Unsplash

Papryka marynowana to obowiązkowy punkt programu dla każdego miłośnika domowych przetworów. Teraz jest najlepsza, na przełomie sierpnia i września warto sięgnąć po paprykę od lokalnych rolników i zabrać ją w kulinarną podróż.

REKLAMA

Polska przetworami stoi

Po zachłyśnięciu się gotowymi przetworami ze sklepu, ostatnie dwa lata pokazują, że cenimy domowe słoiki pełne smaku. Coraz częściej i odważniej kisimy i marynujemy już nie tylko ogórki, ale też bób, cytryny czy czosnek. Koniec sierpnia to jednak pełnia sezonu na paprykę, koniecznie przygotujcie bajeczny sos paprykowo-pomidorowy, ale i marynowaną paprykę.
Idealny przepis znalazłyśmy na blogu Jakuba Kuronia, ponieważ wypróbowałyśmy, to możemy polecić go z czystym sumieniem. Marynata jest niezbyt kwaśna, wyraźnie czuć w niej aromat przypraw, a papryka pozostaje jędrna.

Przepis na marynowaną paprykę krok po kroku

Składniki na 6 średnich słoików:
  • 2 kg papryki czerwonej lub żółtej
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 liści laurowych
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu 10 proc.
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • Jak zrobić paprykę konserwową krok po kroku

    Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą na 8-10 pasków. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć w każdym słoiku podobną ilość ziela, listków, pieprzu gorczycy i plasterków czosnku, Ułożyć ciasno paprykę.
    W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, kiedy przyprawy się rozpuszczą, wyłącz palnik i dodaj olej, dokładnie wymieszaj i zalej jeszcze gorącą zalewą paprykę. Mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj je w garnku wyłożonym ściereczką przez 10 minut. Wystaw do wystygnięcia dnem do góry. Papryka marynowana nadaje się do jedzenia już po tygodniu.