Najszybsza babka wielkanocna. Przepis na ciasto last minute, które zachwyca
Przepis na najszybszą babkę wielkanocną
W dzisiejszych czasach, kiedy jesteśmy zabiegani, a wcale nierzadko pracujemy do samych świąt, trudno jest wygospodarować czas na zrobienie wielu wymyślnych dań. Co wcale nie oznacza, że jesteśmy skazani na gotowce. Nie ma szybszego i łatwiejszego przepisu na babkę wielkanocną, która do tego zawsze się udaje.
Składniki na szybką babkę wielkanocną
- 4 jajka
- kostka miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy lub cukier ze skórką cytrynową
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić najszybszą babkę wielkanocną
Jajka wbij do miski i zmiksuj z cukrem. Dodaj miękkie masło i utrzyj wszystko razem. Dodawaj stopniowo mąkę, nie przestając ucierać, a także proszek do pieczenia i aromat. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Do ciasta możesz też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową.
Formę na babkę natrzyj masłem i oprósz odrobiną mąki. Przelej ciasto i postukaj delikatnie foremką o blat, żeby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i bardziej zwarte. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 30 min. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z pieca od razu wyjmij z formy. Kiedy szybka babka wielkanocna wystygnie, możesz polać ją idealnym lukrem lub dowolną polewą albo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto jest lekkie, świeże i na stałe wejdzie do waszego wielkanocnego menu.