Reklama.
Tradycyjne potrawy wielkanocne
Tradycyjne potrawy wielkanocne są obowiązkowym punktem podczas świąt w wielu domach. Najbardziej znaną tradycyjną potrawą wielkanocną jest żurek. Oprócz tego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek, kiełbasy białej czy mazurka lub wielkanocnej baby.Żurek wielkanocny: przepis
Zazwyczaj podaje się go z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Wyjątkowy smak tradycyjnego wielkanocnego żurku zależy od odpowiednio dobranych składników, ich proporcji oraz wykorzystanego zakwasu. Warto samemu go zrobić m.in. z resztek pieczywa według naszego przepisu na zakwas na żurek. Żurek według tego przepisu to obowiązkowy punkt tradycyjnego obiadu wielkanocnego.Składniki:
— 3 szklanki zakwasu
— 1 cebula
— 1 pietruszka
— 1 seler
— 2 marchewki
— 1,5 l wody
— 150 g wędzonego boczku
— 300 g białej kiełbasy
— 8 jajek
— 50 ml słodkiej śmietanki 18%
— 2 liście laurowe
— 3 ziarna ziela angielskiego
— 2 łyżeczki tartego chrzanu
— 1 łyżka majeranku
— 3 szklanki zakwasu
— 1 cebula
— 1 pietruszka
— 1 seler
— 2 marchewki
— 1,5 l wody
— 150 g wędzonego boczku
— 300 g białej kiełbasy
— 8 jajek
— 50 ml słodkiej śmietanki 18%
— 2 liście laurowe
— 3 ziarna ziela angielskiego
— 2 łyżeczki tartego chrzanu
— 1 łyżka majeranku
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler należy oczyścić i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wypełnionym 1,5 l wody. Następnie pokroić w kostkę cebulę i boczek oraz białą kiełbasę i razem z liściem laurowym i zielem angielskim i wszystko dodać do wywaru.
Marchew, pietruszkę i seler należy oczyścić i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wypełnionym 1,5 l wody. Następnie pokroić w kostkę cebulę i boczek oraz białą kiełbasę i razem z liściem laurowym i zielem angielskim i wszystko dodać do wywaru.
Po ok. 30 minutach gotowania należy wlać zakwas i dodać 1 łyżkę majeranku. Całość gotować jeszcze 10 minut i na końcu wlać śmietankę. Przed podaniem należy ugotować jeszcze na twardo jajka. Po ugotowaniu należy przekroić je na 4 części i przełożyć w takiej postaci do pustych głębokich talerz i zalać świąteczną zupą.
Faszerowane jajka na Wielkanoc
Jedną z potraw wielkanocnych idealnych na śniadanie są faszerowane jajka. W zależności od regionu Polski i zwyczaju, jajka faszeruje się na różne sposoby i z użyciem różnych dodatków. My podajemy przepis na jaja faszerowane pieczarkami.Składniki:
— 10 jajek
— 500 g pieczarek
— 1 cebula
— ząbek czosnku
— 1 łyżka oliwy z oliwek
— 1 łyżka bułki tartej
— szczypiorek
— pieprz
— sól
— 10 jajek
— 500 g pieczarek
— 1 cebula
— ząbek czosnku
— 1 łyżka oliwy z oliwek
— 1 łyżka bułki tartej
— szczypiorek
— pieprz
— sól
Przygotowanie:
Jajka należy ugotować na twardo. W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy je grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie na patelni razem z pieczarkami.
Jajka należy ugotować na twardo. W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy je grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie na patelni razem z pieczarkami.
W tym czasie ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i wyciągamy z nich żółtka. Rozgniatamy je widelcem w osobnym naczyniu i dodajemy do nich masę z patelni. Całość mieszamy, doprawiając pieprzem i solą. Taki nadzień nadaje się do faszerowania jajek. Na końcu wystarczy pokroić szczypiorek i posypać nim jajka.
Pieczona kiełbasa z jabłkiem – przepis
Pieczona biała kiełbasa często podawana jest na wielkanocny obiad. Warto przygotować tę wielkanocną potrawę według przepisu z jabłkiem. Nie może jej zabraknąć na waszej wielkanocnej liście potraw!Składniki:
— 5 surowych białych kiełbasek
— 2 duże cebule
— 2 jabłka
— czosnek
— majeranek
— sól
— pieprz
— 2 łyżki oleju.
— 5 surowych białych kiełbasek
— 2 duże cebule
— 2 jabłka
— czosnek
— majeranek
— sól
— pieprz
— 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Jabłka umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
Jabłka umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, dodaj resztą cebuli i posyp majerankiem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru.
Mazurek orzechowy wielkanocny – przepis
Jednym z najważniejszych wielkanocnych ciast jest mazurek. Co ciekawe, mazurek orzechowy wpisany jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Takie ciasto według formalnego, oficjalnego opisu jest "na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami". Mazurek jest świetnym uzupełnieniem tradycyjnego obiadu wielkanocnego.Ciasto:
— 3 szklanki mąki
— 3/4 szklanki cukru pudru
— 1 jajko
— 25 dag masła
— cukier waniliowy.
— 3 szklanki mąki
— 3/4 szklanki cukru pudru
— 1 jajko
— 25 dag masła
— cukier waniliowy.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie połączyć z mąką i zagnieść ręcznie ciasto w jednolitą kulkę. Owinąć masę folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na papierze do pieczenia, wyciąć prostokąt i przełożyć do blaszki.
Kajmak:
— 1 szklanka cukru pudru
— 1 szklanka śmietanki kremówki
— szczypta soli
— 50 g orzechów włoskich
— 50 g migdałów
— 50 g smażonej skórki pomarańczy.
— 1 szklanka cukru pudru
— 1 szklanka śmietanki kremówki
— szczypta soli
— 50 g orzechów włoskich
— 50 g migdałów
— 50 g smażonej skórki pomarańczy.
Wszystkie składniki należy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu należy przelać masę na wcześniej przygotowane ciasto. Skórkę pomarańczy zetrzeć na drobnych oczkach tarki i posypać wiórkami wielkanocnego mazurka.
Przepis wielkanocny na sernik
Sernik to bardzo uniwersalne ciasto podawane na różne okoliczności. Sprawdzi się, jako wielkanocny deser dla gości, którzy wolą nieco lżejsze wypieki.Ciasto:
— 1,5 szklanki mąki
— 1/2 szklanki cukru pudru
— 1/2 margaryny
— 2 żółtka
— 1,5 łyżki proszku do pieczenia
— 1,5 łyżki gorzkiego kakao
— 1,5 szklanki mąki
— 1/2 szklanki cukru pudru
— 1/2 margaryny
— 2 żółtka
— 1,5 łyżki proszku do pieczenia
— 1,5 łyżki gorzkiego kakao
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną. Następnie dodaj mąkę i pozostałe składniki. Całość wymieszaj i zagnieć z masy ciasto. Owiń je folią i włóż na całą noc do lodówki.
Masa serowa:
— 1 kg sera
— 1 kostka masła
— 2 szklanki cukru pudru
— skórka z cytryny
— sok z całej cytryny
— 8 jajek.
— 1 kg sera
— 1 kostka masła
— 2 szklanki cukru pudru
— skórka z cytryny
— sok z całej cytryny
— 8 jajek.
Twaróg, cukier, masło ucieraj, dodając żółtka. Następnie dodaj drobno startą skórkę z cytryny, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach pół przygotowanego wcześniej ciasta kakaowego, na to wylej masę serową i na górę zetrzyj drugą część ciasta.
Piecz w 170 — 175 stopni, ok. 35 - 40 minut. Gdy masa zgęstnieje, ostudź i skrop z góry sokiem z cytryny.
Sałatka z rzeżuchy na Wielkanoc
Rzeżucha to składnik, który typowo kojarzy nam się z wiosną i Wielkanocą. Święta to doskonały czas, by wykorzystać kiełki do przygotowania sałatki z rzeżuchy. Ta lekka potrawa wielkanocna w towarzystwie łososia i rzodkiewki sprawdzi się, jako danie na śniadanie wielkanocne.Składniki:
— 100 g liści szpinaku
— 200 g wędzonego łososia
— pęczek rzodkiewek
— 2 garści rzeżuchy
— 100 g chudego twarożku
— 250 g pomidorków koktajlowych
— 2 łyżki musztardy
— 1 łyżka chrzanu ze słoiczka.
— 100 g liści szpinaku
— 200 g wędzonego łososia
— pęczek rzodkiewek
— 2 garści rzeżuchy
— 100 g chudego twarożku
— 250 g pomidorków koktajlowych
— 2 łyżki musztardy
— 1 łyżka chrzanu ze słoiczka.
Przygotowanie:
Rzodkiewkę oraz łososia należy pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe przepołowić. Liście szpinaku warto rozdrobnić i całość wymieszać z pozostałymi składnikami.
Rzodkiewkę oraz łososia należy pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe przepołowić. Liście szpinaku warto rozdrobnić i całość wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc – przepis
Sałatek na Wielkanoc nigdy za wiele. Jedną z najpopularniejszych podawanych podczas różnego rodzaju świąt i okoliczności w Polsce jest sałatka jarzynowa, która doskonale sprawdzi się także w roli tradycyjnej wielkanocnej potrawy. Niektórzy żartują, że z sałatką jarzynową jest jak z rosołem i każda gospodyni domowa ma swój własny przepis. My jednak prezentujemy wyjątkowy oryginalny przepis z 1894 roku.Składniki:
— połowa włoszczyzny z tacki
— duży korniszon
— dwa ziemniaki
— 3-4 liście sałaty
— 3 ogony raków
— łyżeczka kaparów
— 3-5 oliwek
— 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej
— 1,5 łyżki sosu prowansalskiego, czyli majonezu
— połowa włoszczyzny z tacki
— duży korniszon
— dwa ziemniaki
— 3-4 liście sałaty
— 3 ogony raków
— łyżeczka kaparów
— 3-5 oliwek
— 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej
— 1,5 łyżki sosu prowansalskiego, czyli majonezu
Przygotowanie:
Włoszczyznę oraz ziemniaki ugotuj i pokrój w kosteczkę. Ogórek i ogonki raków pokrój również w kosteczkę. Składniki te wymieszaj w jednej misie z liśćmi sałaty, kaparami, oliwkami, mięsną galaretką i majonezem.
Włoszczyznę oraz ziemniaki ugotuj i pokrój w kosteczkę. Ogórek i ogonki raków pokrój również w kosteczkę. Składniki te wymieszaj w jednej misie z liśćmi sałaty, kaparami, oliwkami, mięsną galaretką i majonezem.
Wielkanocne babeczki – przepis
Wielkanoc bez babki, to nie Wielkanoc. Jak zrobić odpowiednio mokrą babkę i sprawić, by nie była za sucha? Podajemy przepis na wielkanocne babeczki, które zdecydowanie najlepiej smakują po tradycyjnym wielkanocnym obiedzie.Składniki:
— dowolne batony czekoladowe, mogą być orzechowe (ok. 250 g)
— 100 g masła
— 3 szklanki ryżu preparowanego
— do dekoracji: draże, jajeczka wielkanocne
— dowolne batony czekoladowe, mogą być orzechowe (ok. 250 g)
— 100 g masła
— 3 szklanki ryżu preparowanego
— do dekoracji: draże, jajeczka wielkanocne
Przygotowanie:
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 10 foremek do muffinów. Baton pokrój i razem z masłem włóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż baton i masło się rozpuszczają (ok. 5 minut). Wymieszaj.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 10 foremek do muffinów. Baton pokrój i razem z masłem włóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż baton i masło się rozpuszczają (ok. 5 minut). Wymieszaj.
Wsyp ryż preparowany do żaroodpornego naczynia. Dodaj rozpuszczone masło z batonem i wymieszaj. Odstaw, aby masa trochę ostygła. Przełóż je do foremek. Zrób w babeczkach zagłębienia, aby powstały gniazdka.
Wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przechowuj w lodówce do momentu podawania. Tuż przed podaniem wyjmij gniazdka z foremek, przełóż na paterę i napełnij drażami w kształcie jajeczek. Podobne babeczki możesz zrobić z herbatników zmiksowanych i wymieszanych z masłem.
Może cię zainteresować: "Sałatka teściowej" odmieni tę Wielkanoc. Ta potrawa zrobi furorę na świątecznym stole