Potrawy i jedzenie podczas różnego rodzaju świąt nadają tym okresom wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru. Tradycyjną potrawą wielkanocną jest m.in. żurek. Jednak na tym nie koniec. Zwyczajowych dań, które powinny stanąć na wielkanocnym stole, jest znacznie więcej. Podajemy listę 8 przepisów na tradycyjne potrawy wielkanocne.
Tradycyjne potrawy wielkanocne to m.in.: żurek, faszerowane jaja, kiełbasa biała czy mazurek.
Podajemy 8 przepisów na tradycyjne wielkanocne potrawy.
Sprawdź, jakie dania główne podać na Wielkanoc, a jakie przystawki i jakie ciasta.
Tradycyjne potrawy wielkanocne
Tradycyjne potrawy wielkanocne są obowiązkowym punktem podczas świąt w wielu domach. Najbardziej znaną tradycyjną potrawą wielkanocną jest żurek. Oprócz tego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek, kiełbasy białej czy mazurka lub wielkanocnej baby.
Żurek wielkanocny: przepis
Zazwyczaj podaje się go z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Wyjątkowy smak tradycyjnego wielkanocnego żurku zależy od odpowiednio dobranych składników, ich proporcji oraz wykorzystanego zakwasu. Warto samemu go zrobić m.in. z resztek pieczywa według naszego przepisu na zakwas na żurek. Żurek według tego przepisu to obowiązkowy punkt tradycyjnego obiadu wielkanocnego.
Składniki:
— 3 szklanki zakwasu
— 1 cebula
— 1 pietruszka
— 1 seler
— 2 marchewki
— 1,5 l wody
— 150 g wędzonego boczku
— 300 g białej kiełbasy
— 8 jajek
— 50 ml słodkiej śmietanki 18%
— 2 liście laurowe
— 3 ziarna ziela angielskiego
— 2 łyżeczki tartego chrzanu
— 1 łyżka majeranku
Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler należy oczyścić i obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wypełnionym 1,5 l wody. Następnie pokroić w kostkę cebulę i boczek oraz białą kiełbasę i razem z liściem laurowym i zielem angielskim i wszystko dodać do wywaru.
Po ok. 30 minutach gotowania należy wlać zakwas i dodać 1 łyżkę majeranku. Całość gotować jeszcze 10 minut i na końcu wlać śmietankę. Przed podaniem należy ugotować jeszcze na twardo jajka. Po ugotowaniu należy przekroić je na 4 części i przełożyć w takiej postaci do pustych głębokich talerz i zalać świąteczną zupą.
Faszerowane jajka na Wielkanoc
Jedną z potraw wielkanocnych idealnych na śniadanie są faszerowane jajka. W zależności od regionu Polski i zwyczaju, jajka faszeruje się na różne sposoby i z użyciem różnych dodatków. My podajemy przepis na jaja faszerowane pieczarkami.
Przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo. W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy je grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie na patelni razem z pieczarkami.
W tym czasie ugotowane na twardo jajka przekroić na pół i wyciągamy z nich żółtka. Rozgniatamy je widelcem w osobnym naczyniu i dodajemy do nich masę z patelni. Całość mieszamy, doprawiając pieprzem i solą. Taki nadzień nadaje się do faszerowania jajek. Na końcu wystarczy pokroić szczypiorek i posypać nim jajka.
Pieczona kiełbasa z jabłkiem – przepis
Pieczona biała kiełbasa często podawana jest na wielkanocny obiad. Warto przygotować tę wielkanocną potrawę według przepisu z jabłkiem. Nie może jej zabraknąć na waszej wielkanocnej liście potraw!
Przygotowanie: Jabłka umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, dodaj resztą cebuli i posyp majerankiem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru.
Mazurek orzechowy wielkanocny – przepis
Jednym z najważniejszych wielkanocnych ciast jest mazurek. Co ciekawe, mazurek orzechowy wpisany jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Takie ciasto według formalnego, oficjalnego opisu jest "na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami". Mazurek jest świetnym uzupełnieniem tradycyjnego obiadu wielkanocnego.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie połączyć z mąką i zagnieść ręcznie ciasto w jednolitą kulkę. Owinąć masę folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na papierze do pieczenia, wyciąć prostokąt i przełożyć do blaszki.
Kajmak: — 1 szklanka cukru pudru
— 1 szklanka śmietanki kremówki
— szczypta soli
— 50 g orzechów włoskich
— 50 g migdałów
— 50 g smażonej skórki pomarańczy.
Wszystkie składniki należy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu należy przelać masę na wcześniej przygotowane ciasto. Skórkę pomarańczy zetrzeć na drobnych oczkach tarki i posypać wiórkami wielkanocnego mazurka.
Przepis wielkanocny na sernik
Sernik to bardzo uniwersalne ciasto podawane na różne okoliczności. Sprawdzi się, jako wielkanocny deser dla gości, którzy wolą nieco lżejsze wypieki.
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną. Następnie dodaj mąkę i pozostałe składniki. Całość wymieszaj i zagnieć z masy ciasto. Owiń je folią i włóż na całą noc do lodówki.
Masa serowa: — 1 kg sera
— 1 kostka masła
— 2 szklanki cukru pudru
— skórka z cytryny
— sok z całej cytryny
— 8 jajek.
Twaróg, cukier, masło ucieraj, dodając żółtka. Następnie dodaj drobno startą skórkę z cytryny, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach pół przygotowanego wcześniej ciasta kakaowego, na to wylej masę serową i na górę zetrzyj drugą część ciasta.
Piecz w 170 — 175 stopni, ok. 35 - 40 minut. Gdy masa zgęstnieje, ostudź i skrop z góry sokiem z cytryny.
Sałatka z rzeżuchy na Wielkanoc
Rzeżucha to składnik, który typowo kojarzy nam się z wiosną i Wielkanocą. Święta to doskonały czas, by wykorzystać kiełki do przygotowania sałatki z rzeżuchy. Ta lekka potrawa wielkanocna w towarzystwie łososia i rzodkiewki sprawdzi się, jako danie na śniadanie wielkanocne.
Składniki: — 100 g liści szpinaku
— 200 g wędzonego łososia
— pęczek rzodkiewek
— 2 garści rzeżuchy
— 100 g chudego twarożku
— 250 g pomidorków koktajlowych
— 2 łyżki musztardy
— 1 łyżka chrzanu ze słoiczka.
Przygotowanie: Rzodkiewkę oraz łososia należy pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe przepołowić. Liście szpinaku warto rozdrobnić i całość wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc – przepis
Sałatek na Wielkanoc nigdy za wiele. Jedną z najpopularniejszych podawanych podczas różnego rodzaju świąt i okoliczności w Polsce jest sałatka jarzynowa, która doskonale sprawdzi się także w roli tradycyjnej wielkanocnej potrawy. Niektórzy żartują, że z sałatką jarzynową jest jak z rosołem i każda gospodyni domowa ma swój własny przepis. My jednak prezentujemy wyjątkowy oryginalny przepis z 1894 roku.
Składniki: — połowa włoszczyzny z tacki
— duży korniszon
— dwa ziemniaki
— 3-4 liście sałaty
— 3 ogony raków
— łyżeczka kaparów
— 3-5 oliwek
— 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej
— 1,5 łyżki sosu prowansalskiego, czyli majonezu
Przygotowanie: Włoszczyznę oraz ziemniaki ugotuj i pokrój w kosteczkę. Ogórek i ogonki raków pokrój również w kosteczkę. Składniki te wymieszaj w jednej misie z liśćmi sałaty, kaparami, oliwkami, mięsną galaretką i majonezem.
Wielkanocne babeczki – przepis
Wielkanoc bez babki, to nie Wielkanoc. Jak zrobić odpowiednio mokrą babkę i sprawić, by nie była za sucha? Podajemy przepis na wielkanocne babeczki, które zdecydowanie najlepiej smakują po tradycyjnym wielkanocnym obiedzie.
Składniki: — dowolne batony czekoladowe, mogą być orzechowe (ok. 250 g)
— 100 g masła
— 3 szklanki ryżu preparowanego
— do dekoracji: draże, jajeczka wielkanocne
Przygotowanie: Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia 10 foremek do muffinów. Baton pokrój i razem z masłem włóż do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż baton i masło się rozpuszczają (ok. 5 minut). Wymieszaj.
Wsyp ryż preparowany do żaroodpornego naczynia. Dodaj rozpuszczone masło z batonem i wymieszaj. Odstaw, aby masa trochę ostygła. Przełóż je do foremek. Zrób w babeczkach zagłębienia, aby powstały gniazdka.
Wstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przechowuj w lodówce do momentu podawania. Tuż przed podaniem wyjmij gniazdka z foremek, przełóż na paterę i napełnij drażami w kształcie jajeczek. Podobne babeczki możesz zrobić z herbatników zmiksowanych i wymieszanych z masłem.