Sałatka z szynką i ananasem to absolutny pewniak.
Sałatka z szynką i ananasem to absolutny pewniak.
Reklama.
Sałatka wielkanocna to zawsze dobry pomysł. Warto przygotować kilka różnych, będzie to ciekawe urozmaicenie świątecznego stołu. Świetnie sprawdzą się klasyczne lubiane i dobrze znane sałatki z szynką i ananasem, czy z jajkiem i kukurydzą. Pamiętaj, że choć to Wielkanoc to nie każda sałatka musi być z majonezem czy jajkami. Koniecznie wyprobuj poniższe propozycje:

1. Sałatka z szynką i ananasem, czyli sałatka teściowej

Nazwa sałatka teściowej, wzięła się po prostu stąd, że ktoś ten przepis otrzymał właśnie od teściowej. Krąży nie tylko w polskim internecie, ale jej uniwersalny przepis można odnaleźć także w zagranicznych serwisach pod nazwą mother-in-law salad. Sprawdzi się, jako urozmaicenie menu na Wielkanoc.
Składniki:
  • 200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
  • 0,5 puszki ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3/4 garści rodzynek
  • 0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
  • sól, czarny pieprz.
  • logo
    Sałatka teściowej na Wielkanoc - przepis Flickr.com
    Przygotowanie:
    Ananasa z puszki należy odsączyć i pokroić w kosteczkę. Podobnie postąpić z selerem. Z kukurydzy również trzeba odlać wodę. Szynkę pokroić w kostkę. Całość ze sobą połączyć w misce i wymieszać. Rodzynki przed dodaniem należy moczyć 30 minut w gorącej wodzie, by zmiękły.

    2. Sałatka bez majonezu na Wielkanoc

    Nie każdy lubi majonez. Poza tym produkt ten nie należy do lekkostrawnych i jest wysokokaloryczny. Część gości wolałaby zjeść lżejszą sałatkę bez majonezu. Ten można zastąpić jogurtem bądź musztardą, jak w naszym przepisie na warstwową sałatkę wielkanocną.
    Składniki:
  • 10 żółtek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g sera żółtego
  • suszone pomidory
  • 5 kopiastych łyżki musztardy miodowej
  • natka pietruszki.
  • Przygotowanie:
    Do sałatki wcześniej trzeba ugotować na twardo 10 jajek, z których wyodrębnimy same żółtka. Z tuńczyka, kukurydzy i groszku należy odlać wodę, a ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki należy układać warstwowo w kolejności od dołu: kukurydza, tuńczyk, musztarda, żółty ser, suszone pomidory, groszek, rozgniecione żółtka, posiekana natka pietruszki.

    3. Sałatka z jajkiem i chrzanem

    Jajka i chrzan to podstawowe tradycyjne wielkanocne produkty. Występują w różnych wielkanocnych potrawach. Dodawane są do żurku, ale także wykorzystywane w przepisie na sałatkę z jajkiem i chrzanem,
    Składniki:
  • 10 jajek
  • 3 ogórki korniszone
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 1 laska chrzanu
  • 1 puszka groszku
  • koperek
  • pieprz i sól.
  • Przygotowanie:
    Jajka należy ugotować na twardo i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podobnie postąpić z laską chrzanu. Z groszku odlać wodę. Ogórki posiekać w kosteczkę. Wszystkie pozostałe składniki należy ze sobą połączyć i doprawić pieprzem oraz solą. Sałatkę z góry przyozdobić koperkiem.

    4. Wegetariańska sałatka wielkanocna

    Jeżeli przy świątecznym stole siedzi wegetarianin bądź weganin w sałatce na pewno nie może znaleźć się mięso, a w przypadku weganina nie powinno być również jaj oraz nabiału. Jednak z odpowiednio dobranych produktów można wykonać prostą wegańską sałatkę bez mięsa na jogurcie.
    Składniki:
  • 100 g ryżu
  • wędzone tofu
  • czerwona fasola z puszki
  • 250 g jogurtu sojowego
  • 50 g włoskich orzechów 
  • pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju.
  • logo
    Sałatka wegetariańska wielkanocna Flickr.com
    Przygotowanie:
    Najpierw należy ugotować ryż, a następnie odłożyć go, by wystygnął. W tym czasie można pokroić w kostkę wędzone tofu i rozdrobnić orzechy. Fasolę należy odsączyć, a pomidory ze słoiczka odsączyć nieco z oleju za pomocą kuchennego papieru. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

    5. Sałatka z rzeżuchą i rzodkiewką

    Rzodkiewka i rzeżucha są najczęściej wykorzystywane w wiosennych potrawach. Dlatego doskonale nadają się, jako baza do wielkanocnej sałatki. W połączeniu z wędzonym łososiem stanowią niebanalną potrawę na świątecznym stole.
    Składniki:
  • 100 g liści szpinaku
  • 200 g wędzonego łososia
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 garści rzeżuchy
  • 100 g chudego twarożku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka.
  • logo
    Sałatka z rzodkiewką unsplash.com
    Przygotowanie:
    Rzodkiewkę oraz łososia należy pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe przepołowić. Liście szpinaku warto rozdrobnić i całość wymieszać z pozostałymi składnikami.