Od lat malujesz pierniczki tak samo lub używasz pisaków do dekoracji. A można zrobić to jeszcze inaczej. Zrób prosty lukier królewski, a potem nadaj mu kolor, który odmieni świąteczne słodkości. Oto 6 sposóbó na uzyskanie kolorowego lukru.
Kolorowy lukier do ozdabiania pierniczków bardzo prosto uzyskać. Wystarczy, że przejrzysz zapasy w spiżarce, a z każdego słoika i rośliny, która masz w domu, możesz wycisnąć sok, który pozwoli ci zaszaleć w czasie dekoracji ciasteczek.
Bierz się do roboty. Zaczynamy od podstawowego przepisu na lukier królewski, a potem udzielamy małych podpowiedzi, jak uzyskać naturalne barwniki do lukru.
Przepis na lukier królewski
Lukier królewski jest najbardziej odpowiedni do dekorowania pierników, bo nie kruszy się i ma naprawdę jedwabistą strukturę. W dodatku łatwo można zmienić mu kolor, by zapewnić sobie jeszcze więcej frajdy w czasie dekoracji ciasteczek.
Składniki:
2 białka jajek
180 g cukru pudru
Przepis:
Białka wlej do miski, a potem zacznij ubijać mikserem. Nie ubijaj ich na sztywno. Przerwij miksowanie, gdy za pokrętłami od miksera zaczną ciągnąć się wąsy z piany, a sama będzie miała gładką, lśniącą konsystencję.
Potem powoli dosypuj do białek przesiany cukier puder. Mieszaj wszystko na niskich obrotach miksera, aby ładnie rozprowadzić cukier, ale już nie ubijać samych białek.
Naturalne barwniki do lukru
Naturalne barwniki do lukru, to nic innego jak wyciągi z owoców i warzyw, które dzięki intensywnej barwie farbują lukier.
Naturalne barwniki zrobisz tak:
Różowy - ten kolor uzyskasz, dodając do lukru pół łyżeczki soku z buraków.
Zielony - potnij drobno liście szpinaku, a potem wyciśnij z nich sok za pomocą sitka lub gazy.
Niebieski - do lukru dolej odrobinę soku z jagód lub użyj niebieskiej spiruliny.
Czerwony - łyżeczką dodaj do lukru syrop malinowy lub odrobinę soku z kompotu z porzeczek, który przygotowałaś na zimę.
Brązowy - jeśli dodasz do lukru kakao, będziesz mogła udekorować pnie drzewek choinkowych, które upiekłaś.
Pomarańczowy - ten kolor uzyskasz, dodając do lukru odrobinę kurkumy. Z jej ilością naprawdę ostrożnie, bo barwi bardzo intensywnie oraz ma wyraźny smak.
Używaj niewielkich ilości, aby nie rozcieńczyć lukru, bo nie będzie trzymał się na pierniczkach. Jeśli jednak omsknie ci się ręka, to zagęść na nowo lukier cukrem pudrem. Kolor, który uzyskałaś za pomocą barwnika, niestety zblednie.