Domowy kisiel tylko z 4 składników? Jest zdrowy, tani i idealny dla maluchów [PRZEPIS]

- Domowej roboty desery są zdrowsze - możesz dodać do nich mniej cukru (lub całkiem go pominąć), no i wiesz, co dokładnie jest w jego składzie, więc bezpiecznie możesz podać go nawet niemowlakowi.
- Kisiel truskawkowy w domowej wersji smakuje tak, jak przygotowała go babcia, gdy sami byliśmy mali.
- Domowy kisiel to tylko 4 składniki, a świeże truskawki można wymienić na mrożone lub inne owoce - wszystko wedle uznania.
Zrobienie kisielku dla dzieci na deser czy podwieczorek to nic skomplikowanego – szczególnie gdy korzystasz z gotowej saszetki. W takiej opcji wystarczy proszek wymieszać z wodą i zagotować. Ale ta wersja nie do końca jest zdrowa – zawiera zazwyczaj sporo cukru i jest przygotowana na bazie soku z owoców (sproszkowanego), a nie ze świeżych owoców.
My proponujemy, byś przygotowała dzieciom wersję zdrowszą, taką, w której wiesz dokładnie, jakie są wszystkie składniki. A nie ma ich dużo – przepis na domowy kisiel jest prosty, łatwy do przygotowania, a smak można modyfikować w zależności od tego, jakie owoce akurat masz w domu.
To świetna opcja na słodkie co nieco dla dziecka, które przy okazji będzie zdrowe i z mniejszą ilością cukru (a możesz z niego także całkiem zrezygnować).
Domowy kisiel truskawkowy – przepis
Do przygotowania kisielu będzie potrzebowała przede wszystkim owoców i mąki ziemniaczanej – to podstawa.
Jeśli ty lub ktoś z rodziny nie może spożywać cukru, najlepiej zastąpić go ksylitolem lub całkiem z niego zrezygnować (ale wtedy kisiel może być zbyt mało słodki z samych owoców). Aby przygotować domowy kisiel, będziesz potrzebowała:
- 3 garści truskawek – świeżych lub mrożonych (można zastąpić innymi owocami, które lubicie - malinami, sokiem z cytryny czy pomarańczy, jagodami, wiśniami czy porzeczkami)
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Jeśli używasz do zrobienia kisielu mrożonych truskawek, możesz je chwilę wcześniej umieścić na sitku i trochę rozmrozić. Świeże truskawki trzeba dobrze umyć i oberwać szypułki. Umieść owoce w garnku, wlej do nich szklankę wody i wsyp cukier.
Podgrzej całość na małym ogniu, do momentu aż owoce zmiękną – rozmrożą się i lekko obgotują, w przypadku świeżych owoców – tylko obgotują. W tym czasie naszykuj sobie pół szklanki zimnej wody i wsyp do niej mąkę ziemniaczaną.
Całość dokładnie wymieszaj aż do momentu powstania jednolitego płynu. Gdy owoce będę się nadal gotować, wlej do nich wodę z mąką i mieszaj cały czas kisiel aż do momentu zgęstnienia. Poczekaj, aż masa ponownie się zagotuje.
Przelej kisiel z garnka do miseczek – jest już od razu gotowy do zjedzenia. Wierzch możesz udekorować świeżymi owocami, orzechami lub domowej roboty bitą śmietaną.