Domowy kisiel tylko z 4 składników? Jest zdrowy, tani i idealny dla maluchów [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
16 lutego 2022, 13:33 • 1 minuta czytania
Domowej roboty kisiel to świetna opcja na deser czy podwieczorek nie tylko dla dziecka - sama też będziesz zadowolona, jeśli tylko choć raz wypróbujesz ten przepis. Jest prosty, tani i ma składniki, które masz w domu - zamiast świeżych owoców możesz skorzystać także z mrożonych.
Domowy kisiel możesz przygotować w kilka minut, to świetny pomysł na deser czy podwieczorek. Unsplash
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Zrobienie kisielku dla dzieci na deser czy podwieczorek to nic skomplikowanego – szczególnie gdy korzystasz z gotowej saszetki. W takiej opcji wystarczy proszek wymieszać z wodą i zagotować. Ale ta wersja nie do końca jest zdrowa – zawiera zazwyczaj sporo cukru i jest przygotowana na bazie soku z owoców (sproszkowanego), a nie ze świeżych owoców.

My proponujemy, byś przygotowała dzieciom wersję zdrowszą, taką, w której wiesz dokładnie, jakie są wszystkie składniki. A nie ma ich dużo – przepis na domowy kisiel jest prosty, łatwy do przygotowania, a smak można modyfikować w zależności od tego, jakie owoce akurat masz w domu.

To świetna opcja na słodkie co nieco dla dziecka, które przy okazji będzie zdrowe i z mniejszą ilością cukru (a możesz z niego także całkiem zrezygnować).

Domowy kisiel truskawkowy – przepis

Do przygotowania kisielu będzie potrzebowała przede wszystkim owoców i mąki ziemniaczanej – to podstawa.

Jeśli ty lub ktoś z rodziny nie może spożywać cukru, najlepiej zastąpić go ksylitolem lub całkiem z niego zrezygnować (ale wtedy kisiel może być zbyt mało słodki z samych owoców). Aby przygotować domowy kisiel, będziesz potrzebowała:

Jeśli używasz do zrobienia kisielu mrożonych truskawek, możesz je chwilę wcześniej umieścić na sitku i trochę rozmrozić. Świeże truskawki trzeba dobrze umyć i oberwać szypułki. Umieść owoce w garnku, wlej do nich szklankę wody i wsyp cukier.

Podgrzej całość na małym ogniu, do momentu aż owoce zmiękną – rozmrożą się i lekko obgotują, w przypadku świeżych owoców – tylko obgotują. W tym czasie naszykuj sobie pół szklanki zimnej wody i wsyp do niej mąkę ziemniaczaną.

Całość dokładnie wymieszaj aż do momentu powstania jednolitego płynu. Gdy owoce będę się nadal gotować, wlej do nich wodę z mąką i mieszaj cały czas kisiel aż do momentu zgęstnienia. Poczekaj, aż masa ponownie się zagotuje.

Przelej kisiel z garnka do miseczek – jest już od razu gotowy do zjedzenia. Wierzch możesz udekorować świeżymi owocami, orzechami lub domowej roboty bitą śmietaną.

Czytaj także: https://mamadu.pl/125377,wyzwol-w-swoim-przedszkolaku-energie-9-prostych-zasad-na-zdrowe-i-smaczne-menu-dla-niejadka