Nie znam takiej osoby, która nie uwielbiałaby truskawek. Te letnie owoce nadają się idealnie do ciast, koktajli czy do posypania cukrem i zjedzenia w formie deseru. Jeżeli tak jak my, chcecie cieszyć się smakiem truskawek przez cały rok – sprawdźcie jak mrozić je w odpowiedni sposób. Większość osób robi to w ten sam sposób – wkłada umyte i pozbawione szypułek truskawki do zamrażarki. To błąd.
Właśnie teraz – kiedy sezon "truskawkowy" w pełni – warto zadbać o to, by znaleźć zaufanego sprzedawcę i zaopatrzyć się w większą ilość tego owocu.
Jeśli znaleźliście już tę jedną panią, która na rogu ulicy sprzedaje najlepsze truskawki w mieście, nie pozostaje wam nic innego, jak tylko część z nich zamrozić i… cieszyć się smakiem w czasie zimy!
W jaki sposób mrozić truskawki?
Mrożenie truskawek nie jest skomplikowane, ale warto zadbać o to, by wykonać je w odpowiedni sposób. Pamiętajmy o tym, żeby owoce, które chcemy zamrozić, były ładne, nadające się do spożycia. Najlepiej jest je zamrozić od razu po zakupie.
Dokładnie przejrzyjmy truskawki, czy przypadkiem nie znalazły się tam nadgniłe lud nieświeże sztuki. Kiedy już wybierzemy najładniejsze owoce, musimy je umyć pod bieżącą, zimną wodą. Następnie odkładamy je do wyschnięcia.
To ważny etap, którego nie wolno pomijać. W przeciwnym wypadku owoce po rozmrożeniu staną się sflaczałe. Gdy truskawki będą już suche – usuwamy szypułki.
Po wykonaniu tej czynności rozkładamy owoce na tackach lub specjalnych szufladach do mrożenia w taki sposób, by truskawki zachowywały od siebie odstęp. Tak ułożone, wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.
Na koniec wyjmujemy je i przekładamy do woreczków czy specjalnych pojemników do mrożenia. W ten sposób możemy przechowywać truskawki nawet do 12 miesięcy i cieszyć się ich smakiem także w grudniu czy styczniu.
Mus truskawkowy – jak go mrozić?
Mus truskawkowy jest pyszny i nada się do wielu potraw, a w mrożeniu jest nawet łatwiejszy niż tradycyjne truskawki. Jak go przygotować?
W wybieraniu truskawek do musu nie musimy być aż tak restrykcyjni, jak w przypadku mrożenia truskawek w całości. Odrzucamy te, które są zgniłe i spleśniałe, ale nic się nie stanie, gdy któryś owoc nie będzie do końca dojrzały.
Następnie wszystkie wybrane dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. Całość wrzucamy do blendera i dodajemy dowolną ilość cukru w zależności od upodobań (średnia ilość cukru na 1,3 kg truskawek to 250 g).
Blendujemy, a na koniec umieszczamy w czystym pojemniku i wkładamy go do zamrażarki.
Pamiętajmy o tym, że zamrożone truskawki czy zamrożony mus, najlepiej spożyć od razu po rozmrożeniu. Raz zamrożonego owocu nie mrozimy po raz drugi. Dzięki tym prostym wskazówkom będziecie mogli cieszyć się smakiem lata przez cały rok!