Jedzenie nabiału w ciąży prowadzi do refluksu u niemowlaka? Dietetyczka odpowiada jednoznacznie

Martyna Pstrąg-Jaworska
W ciąży nie można jeść wszystkiego - jest lista produktów, które dla ciężarnej są zakazane, bo mogą szkodzić zdrowiu jej i dziecka w brzuchu. Ale czy do listy zakazanych składników w diecie należy nabiał i gluten? Przeczytałam opinię, że powodują one refluks, który po porodzie będzie dokuczał noworodkowi i zapytałam o to dietetyczkę.
Picie i jedzenie nabiału w ciąży prowadzi do refluksu niemowlaka? Dietetyczka ma na ten temat jasne zdanie: to mit. Unsplash
Na forach dotyczących jedzenia, ale też tych związanych z ciążą, można przeczytać wiele teorii na temat żywienia kobiet w ciąży. Jest wiele badań i zaleceń lekarskich na temat tego, że nie można w ciąży pić alkoholu i że należy unikać surowego mięsa czy niepasteryzowanych serów.


Spotkałam się też z opinią, że kobiety w ciąży nie mogą pić mleka i spożywać produktów mlecznych oraz glutenu, bo dziecko urodzi się z refluksem.

Co o tym ostatnim sądzi dietetyczka i czy faktycznie to, czy kobieta je w ciąży nabiał może mieć wpływ na tolerancję nabiału u płodu?

Nabiał i gluten są potrzebne w zbilansowanej diecie

Dietetyczka Agata Szustecka "Idziemy po zdrowie", zapytana o gluten i nabiał w diecie ciężarnej odpowiedziała nam jasno: "Modyfikacja stylu życia u osób, u których występuje refluks – jest konieczna.

Jednak jeśli nie ma potwierdzenia nietolerancji i alergii pokarmowych – eliminacja glutenu czy laktozy nie jest konieczna. Każdy przypadek należy zawsze omówić indywidualnie, jednak stwierdzenie, że dziecko urodzi się chorujące na refluks przez to, że mama, będąc w ciąży, jadła jogurt i płatki owsiane – to MIT. (…) Są dolegliwości, w których bezwzględnie powinno unikać się danych produktów, np. celiakia (alergia na gluten), nietolerancje lub alergie pokarmowe na inne składniki. Wówczas owszem – dieta bez danego składnika pokarmowego jest wręcz obowiązkowa.

Jednak czy ciąża jest czynnikiem, który zakazuje spożywania mleka i produktów zbożowych zawierających gluten? Nie powiedziałabym tak.

Zwróćmy uwagę na to, że produkty mleczne są świetnym źródłem białka pełnowartościowego i wapnia, a zapotrzebowanie kobiet w ciąży na białko oraz na wapń wzrasta.Jeśli chodzi o gluten – jest on obecny w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.

Produkty zbożowe, w szczególności pełnoziarniste są produktami, które powinny znajdować się w diecie kobiet ciężarnych. Są źródłem witamin z grupy B, wielu cennych składników mineralnych, węglowodanów złożonych i błonnika".

Refluks dziecka nie jest efektem diety jego mamy w czasie ciąży

Pani dietetyk podkreśla, że takie przeświadczenie jest błędne, bo to, co je ciężarna ma wpływ na rozwój płodu i bez jasnego powodu, kobieta w ciąży nie powinna stosować diety eliminacyjnej.

Ponadto refluks noworodka nie jest związany z tym, co ciężarna jadła w czasie, gdy dziecko się rozwijało w brzuchu, tylko z tym, że po narodzeniu jego układ pokarmowy nie jest jeszcze do końca dojrzały: "A jeśli chodzi o refluks – jest to dolegliwość polegająca na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, i wiele kobiet w ciąży doświadcza problemu z refluksem.

Ciężarne uskarżają się na występowanie zgagi czy nadmiernego odbijania się, często właśnie po niektórych produktach spożywczych. Wówczas oczywiście, możemy zmniejszyć ich ilość w diecie. Jednak nie są to jedynie nabiał oraz produkty zawierające gluten.

Jeśli chodzi o noworodki – układ pokarmowy dzieci tuż po urodzeniu często nie jest jeszcze do końca rozwinięty. Wówczas podczas karmienia często można zauważyć ulewanie się, odbijanie. Jednak na refluks dziecka nie ma wpływu to, co mama jadła w ciąży z dzieckiem".

Dietetyczka opowiedziała nam również o sposobach, jak radzić sobie ze zgagą i refluksem, będąc w ciąży: