
Dieta w ciąży: zdrowa, czyli jaka?
Dieta w ciąży powinna być bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy. Pozwolą one przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrowiem, lecz także prawidłowym rozwojem jej dziecka. Będzie też wsparciem w budowaniu odporności i ochroną przed infekcjami.Co jeść w ciąży
Prawidłowa dieta jest ważna w trakcie ciąży, ponieważ jest to okres w życiu kobiety, w którym w szczególny sposób musi ona zadbać o swój organizm. Kobieta w ciąży potrzebuje więcej substancji odżywczych, które pomogą jej w utrzymaniu zdrowia i dobrej formy, a co najważniejsze - korzystnie wpłyną na rozwijające się dziecko.Pewne skutki nieprawidłowego odżywiania będą zauważalne dosyć szybko, na przykład problemy ze skórą i włosami, dolegliwości żołądkowe, spadek odporności, czy obniżenie energii. Jednak im dłużej odżywianie jest nieprawidłowe, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych konsekwencji zdrowotnych, mogą pojawić się choroby, takie jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby układu krążenia i inne choroby dietozależne.
Czego nie można jeść w ciąży
Ważnym elementem dbania o zdrowie, jest przestrzeganie zaleceń higienicznych dotyczących żywności. Kobiety ciężarne są bardziej narażone na infekcje patogenami z niej pochodzącymi. Nie zaleca się, aby przyszła mama spożywała produkty surowe, bez obróbki termicznej produktów mięsnych, niepasteryzowanych soków i mleka, czy np. surowych jaj.Dieta w ciąży, aby nie przytyć
Jednym z podstawowych zaleceń w okresie ciąży jest dbanie o prawidłowy przyrost masy ciała, ma to bezpośrednie przełożenie na masę urodzeniową dziecka. Przyszła mama powinna zadbać, aby wzrost masy ciała był równomierny, czyli nie za mały, ani nie za duży. Dlatego podczas ciąży należy unikać zarówno diet redukcyjnych, mogących powodować niedobory pokarmowe, jak i nadmiernego objadania się.Może cię zainteresować także: Ile NAPRAWDĘ przytyjesz w ciąży? Sprawdź, a wreszcie polubisz swoją wagę
Co pić w ciąży
Przede wszystkim ciężarna powinna pić wodę, najlepiej nisko mineralizowaną, niegazowaną około dwóch litrów dziennie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby sięgnąć po zieloną herbatę, delikatne napary owocowe czy filiżankę kawy.Soki warzywne i owocowe traktuj raczej jako przekąskę, ale szklanka soku pomarańczowego pomoże uzupełnić kwas foliowy. Odpowiada on za prawidłowy rozwój płodu w zakresie tworzenia układu nerwowego i wpływa na geny kontrolujące funkcje poznawcze. Co więcej foliany, w tym kwas foliowy, pomagają również w prawidłowej syntezie aminokwasów, produkcji krwi, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.