Kotleciki, które są lekkie i jedząc je, schudniesz. Świetny pomysł na obiad lub kolację [PRZEPIS]
Kolejne postanowienie o lżejszym menu i posiłkach o mniejszej kaloryczności - wszystko aby zrzucić kilka kilogramów? Oto świetna propozycja - odchudzające pieczone kotleciki drobiowe z kapustą i twarogiem. Są lekkie, niskokaloryczne, a do tego polubią je twoje dzieci.
- Jeśli chcesz jeść lżej, mniej kalorycznie, a do tego cały czas zdrowo, warto sięgnąć po ten przepis łączący drób, twaróg i kapustę.
- Takie pieczone kotleciki są świetne na odchudzanie, ale równie dobrze można je podać na rodzinny obiad - dzieci je pokochają.
- Dzięki jedzeniu takich lekkich, pieczonych (zamiast smażonych) mielonych dostarczysz też sobie niezbędnych składników: białka zawartego w mięsie, szeregu witamin z kapusty i dobrych bakterii z twarogu, które wspomogą układ pokarmowy.
Kapusta to źródło zdrowia
Taką świetną propozycją są kotleciki z dodatkiem kapusty, którą warto jeść o każdej porze roku. Kapusta ma właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające, przeciwzapalne, gojące i regenerujące organizm.Działa pozytywnie na odporność i poprawia pracę mózgu. Ma wiele witamin, w tym dużą zawartość witaminy C, a także te z grupy B, A, E, K. Bogata jest również w kwas foliowy i sporą ilość rutyny.
Drobiowe kotleciki dla dzieci i na odchudzanie
Warto kapustę dodawać do dań, przemycać dzieciom np. w drobiowych mielonych kotlecikach, które polubi każdy maluch, a tobie również przypadną do gustu. Są lekkie, niskokaloryczne, można je zjeść bez wyrzutów sumienia i dodatkowo chudnąć.Dodatkowo będą idealne dla dzieci. Z poniższego przepisu wyjdzie około 12 sztuk. By przygotować drobiowe pulpeciki, będziesz potrzebować:
- 600 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- 200 g białej kapusty
- 80 g twarogu
- 1 jajko
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
Kotlety drobiowe z kapustą i twarogiem – przepis
W dużej misce umieść zmielone mięso oraz przyprawy. Kapustę drobno posiekaj, możesz ją też poszatkować na tarce do jarzyn. W osobnej misce umieść twaróg, jajko i dokładnie je ze sobą wymieszaj, a następnie dodaj do mięsa.Następnie do mięsnej masy dodaj kapustę i drobno posiekany koperek i całość wymieszaj dokładnie na gładką masę (podobnie jak robisz kotlety mielone). Gdy masa będzie już wymieszana, zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj z mięsa kotlety, trochę większe niż pulpeciki.
Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz drobiowe kotleciki odchudzające przez około 30 minut. Możesz je podać z pieczonymi ziemniakami, kiszonkami lub surówką z marchewki.
Może cię zainteresować: Jedz tę jedną rzecz codziennie i chudnij bez dużego wysiłku – znamy sekret szczupłej sylwetki