Kotleciki, które są lekkie i jedząc je, schudniesz. Świetny pomysł na obiad lub kolację [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
Kolejne postanowienie o lżejszym menu i posiłkach o mniejszej kaloryczności - wszystko aby zrzucić kilka kilogramów? Oto świetna propozycja - odchudzające pieczone kotleciki drobiowe z kapustą i twarogiem. Są lekkie, niskokaloryczne, a do tego polubią je twoje dzieci.
Drobiowe kotleciki pieczone w piekarniku są lekkie, sycące i niskokaloryczne. Unsplash
Wraz z początkiem roku wiele z nas planuje diety, zrzucenie kilku kilogramów, ograniczenie niektórych szkodliwych produktów w jadłospisie. Wśród postanowień warto pomyśleć o włączeniu do diety dań z większą ilością warzyw, które będą lekkie, sycące, a do tego sprawdzi się nie tylko podczas odchudzania, ale także dla dzieci.

Kapusta to źródło zdrowia

Taką świetną propozycją są kotleciki z dodatkiem kapusty, którą warto jeść o każdej porze roku. Kapusta ma właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające, oczyszczające, przeciwzapalne, gojące i regenerujące organizm.


Działa pozytywnie na odporność i poprawia pracę mózgu. Ma wiele witamin, w tym dużą zawartość witaminy C, a także te z grupy B, A, E, K. Bogata jest również w kwas foliowy i sporą ilość rutyny.

Drobiowe kotleciki dla dzieci i na odchudzanie

Warto kapustę dodawać do dań, przemycać dzieciom np. w drobiowych mielonych kotlecikach, które polubi każdy maluch, a tobie również przypadną do gustu. Są lekkie, niskokaloryczne, można je zjeść bez wyrzutów sumienia i dodatkowo chudnąć.

Dodatkowo będą idealne dla dzieci. Z poniższego przepisu wyjdzie około 12 sztuk. By przygotować drobiowe pulpeciki, będziesz potrzebować:

Kotlety drobiowe z kapustą i twarogiem – przepis

W dużej misce umieść zmielone mięso oraz przyprawy. Kapustę drobno posiekaj, możesz ją też poszatkować na tarce do jarzyn. W osobnej misce umieść twaróg, jajko i dokładnie je ze sobą wymieszaj, a następnie dodaj do mięsa.

Następnie do mięsnej masy dodaj kapustę i drobno posiekany koperek i całość wymieszaj dokładnie na gładką masę (podobnie jak robisz kotlety mielone). Gdy masa będzie już wymieszana, zmocz ręce w zimnej wodzie i formuj z mięsa kotlety, trochę większe niż pulpeciki.

Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz drobiowe kotleciki odchudzające przez około 30 minut. Możesz je podać z pieczonymi ziemniakami, kiszonkami lub surówką z marchewki.