
REKLAMA
Nie bez powodu herbatki z kopru włoskiego używa się dla niemowląt, które męczą się z kolkami. Warto też wspomnieć, że ma ogromne ilości witaminy C, przez co warto go jeść cały rok, by wspierać odporność.
Świeży koperek cały rok – genialny sposób przechowywania
Aby przyswajać wszystkie dobre właściwości koperku, najlepiej spożywać go w formie świeżej. Równie smaczny i wartościowy jest w formie mrożonej lub suszonej, ale jednak świeży koperek daje w potrawach najwięcej aromatu.Świeży koper przyspiesza też metabolizm i zaostrza apetyt. By przygotować go do przechowywania bez mrożenia czy suszenia, musisz najpierw pęczek koperku dokładnie umyć i wysuszyć – nie może być na nim w ogóle wilgoci.
Następny krok to naszykowanie naczynia – umyj i wysusz słoik (lub kilka, jeśli szykujesz większą ilość), w którym koperek będzie przechowywany. Później musisz oberwać listki z grubych łodyg, tak aby zostały same cienkie gałązki i listki, a następnie umieść koperek (posiekany lub w całości) w słoikach i szczelnie zakręć pokrywki.
Tak naszykowany słoik (lub więcej porcji) włóż do lodówki. Można w nim przechowywać wciąż świeży koper nawet do 1-2 miesięcy. Koperek dzięki temu, że nie dociera do niego wilgoć, będzie wciąż świeży i aromatyczny, idealny do posypania np. gotowanych ziemniaków czy szybkiego przyprawienia dania.