świeży koper, koperek, koper bez mrożenia, domowe triki, sposób przechowywania
Świeży koperek usycha i więdnie po kilku dniach? Z tą metodą będziesz go przechowywać nawet ponad miesiąc. Unsplash
REKLAMA
  • Świeży koperek daje w potrawach więcej cennego aromatu niż taki w wersji mrożonej czy suszonej.
  • Odpowiednio przygotowane listki koperku można przechowywać nawet ponad miesiąc i cały czas będą świeże - trzeba tylko wiedzieć, jak go naszykować.
  • By cieszyć się świeżym koperkiem, wystarczy ci pęczek koperku i czysty słoik do przechowywania, to naprawdę proste.
  • Koperek ma wiele zdrowotnych właściwości i jest jednym z podstawowych ziół w polskiej kuchni. Dzięki spożywaniu go możemy poradzić sobie ze wzdęciami, nadciśnieniem, problemami żołądkowymi i tymi z układem moczowym (wspiera pracę nerek, działa moczopędnie i łagodzi zapalenie pęcherza).
    Nie bez powodu herbatki z kopru włoskiego używa się dla niemowląt, które męczą się z kolkami. Warto też wspomnieć, że ma ogromne ilości witaminy C, przez co warto go jeść cały rok, by wspierać odporność.

    Świeży koperek cały rok – genialny sposób przechowywania

    Aby przyswajać wszystkie dobre właściwości koperku, najlepiej spożywać go w formie świeżej. Równie smaczny i wartościowy jest w formie mrożonej lub suszonej, ale jednak świeży koperek daje w potrawach najwięcej aromatu.
    Świeży koper przyspiesza też metabolizm i zaostrza apetyt. By przygotować go do przechowywania bez mrożenia czy suszenia, musisz najpierw pęczek koperku dokładnie umyć i wysuszyć – nie może być na nim w ogóle wilgoci.
    Następny krok to naszykowanie naczynia – umyj i wysusz słoik (lub kilka, jeśli szykujesz większą ilość), w którym koperek będzie przechowywany. Później musisz oberwać listki z grubych łodyg, tak aby zostały same cienkie gałązki i listki, a następnie umieść koperek (posiekany lub w całości) w słoikach i szczelnie zakręć pokrywki.
    Tak naszykowany słoik (lub więcej porcji) włóż do lodówki. Można w nim przechowywać wciąż świeży koper nawet do 1-2 miesięcy. Koperek dzięki temu, że nie dociera do niego wilgoć, będzie wciąż świeży i aromatyczny, idealny do posypania np. gotowanych ziemniaków czy szybkiego przyprawienia dania.