Pęczek kolorowe marchewki warzywo flatlay
Marchewka nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze jest bardzo wdzięcznym do przygotowania warzywem. Zobacz pyszne surówki z niej. Fot. Unsplash
REKLAMA

Przepis na surówkę z marchewki i jabłka - ulubiona dzieci

Składniki na surówkę z marchewki i jabłka
  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • szczypta cukru
  • odrobina soli
  • Jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynówce, podobnie jabłko, choć je można zetrzeć na nieco grubszych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Surówkę dobrze jest przygotować nieco wcześniej, aby smaki mogły się przeniknąć.

    Przepis na surówkę z marchewki i pora z majonezem - idealna do mielonych

    Składniki na surówkę z marchewki i pora
  • 5 sporych soczystych marchewek
  • kawałek białej części pora, około 10-12 cm
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki
  • Jak zrobić surówkę z marchewki i pora z majonezem Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynówce. Pora oczyszczamy i siekamy w cienkie ćwierć plasterki, dodajemy majonez, jogurt i przyprawy oraz ewentualnie natkę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do "przegryzienia" na godzinę w lodówce. Jeśli brak nam czasu, możemy, zamiast ścierać i siekać, włożyć marchewki, pora i wszystkie dodatki do malaksera. Surówka, nawet pocięta na miazgę smakuje wybornie.

    Surówka z marchewki i owoców - wersja de luxe

    Składniki na surówkę z marchewki i owoców
  • 5 marchewek
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 6 posiekanych orzechów włoskich
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka miodu lub innego słodziwa
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • łyżeczka musztardy stołowej
  • Jak zrobić wyborną surówkę z marchewki Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Ananasa kroimy w ok. półcentymetrowe paski. Dodajemy rodzynki i posiekane orzechy. W kubeczku mieszamy jogurt z musztardą, sokiem, i przyprawami, zalewamy surówkę dipem i dokładnie mieszamy. Wybornie pasuje np. do pieczonej wołowiny.