Papier do pieczenia więcej nie będzie się wywijał. Oto prosty trik na okiełznanie go

Martyna Pstrąg-Jaworska
Papier do pieczenia sprzedawany jest głównie w rolkach, ma więc to do siebie, że gdy chcesz nim wyłożyć blaszkę, często wywija się w obie strony i ciężko go okiełznać. Wypróbuj prosty sposób, dzięki któremu papier stanie się plastyczny i łatwy do uformowania także w sakiewki czy kieszonki na mięso lub rybę.
Po zmoczeniu i zgnieceniu, papier do pieczenia stanie się plastyczny i łatwy do uformowania w blaszce. Unsplash
Wyłożenie blaszki papierem do pieczenia podczas robienia ciasta czy nawet przygotowywania pieczonej ryby doprowadza cię do białej gorączki?

Nawet gdy wytniemy mały arkusz, to papier pod wpływem tego, że produkcyjnie jest przygotowywany w formie rolki, zwija się we wszystkie strony i nie daje się równo ułożyć na blaszce akurat wtedy, gdy chcesz na niego wylać ciasto na biszkopt?

Prosty trik na zwijający się papier do pieczenia

Aby papier do pieczenia był bardziej "współpracujący", wystarczy, że zastosujesz jeden banalny sposób. Wystarczy, że weźmiesz arkusz wymierzonego do blaszki papieru i zmoczysz go pod strumieniem bieżącej wody.


Następnie zgnieć papier w dłoniach (z wyczuciem, aby go nie porwać) i rozprostuj. Ten trik sprawi, że papier będzie bardziej plastyczny i łatwy do uformowania. Dzięki temu sposobowi łatwiej da się go ułożyć na głębokiej blaszce do pieczenia ciasta, a także uformować papilotki czy kieszonki do pieczenia ryby lub drobiu.

Ja tego sposobu używam, by upiec rybę, np. łososia. Wystarczy zmoczyć arkusz papieru, zgnieść i rozłożyć, położyć na środku płat ryby, doprawić i ułożyć na wierzchu zioła i plastry cytryny.

Następnie z łatwością zbierzesz boki papieru i uformujesz woreczek czy sakiewkę, w której ryba się w piekarniku będzie dusiła – dzięki tej metodzie mięsko jest soczyste i delikatne.