Wiele osób nie lubi przygotowywania ryb na obiad, bo podczas smażenia pryska im tłuszcz na patelni lub mięso wychodzi za suche.
Istnieje kilka trików, dzięki którym ryba na obiad wyjdzie idealnie aromatyczna i soczysta.
Wypróbuj smażenia ryby bez tłuszczu w kieszonkach z papieru do pieczenia - ryba wychodzi wyśmienita.
Smażenie ryby czasem potrafi spędzać sen z powiek. Niby chcesz, żeby twoja rodzina jadła zdrowo, sama lubisz ryby. Ale smażenie jej, gdy dookoła pryska tłuszcz albo opanierowane filety
przywierają do powłoki patelni, sprawia, że
odechciewa ci się wymyślania kolejnych potraw z rybą w roli głównej? Nie martw się, dzięki tym wskazówkom smażenie czy pieczenie ryby już nigdy nie sprawi ci problemu.
Nacinanie skóry do pieczenia
Jeśli smażysz rybę w całości albo w filetach, które mają skórę (np. filet z łososia czy pstrąg w całości), warto ją wcześniej nasolić i posypać ulubionymi ziołami. Takie wcześniejsze przygotowanie trochę ma przypominać marynatę do mięsa – dzięki temu zabiegowi ryba będzie
aromatyczna, niemdła i soczysta.