Reklama.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
5 dużych jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łyżki kakao
5 dużych jaj
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże łyżki kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ:
1 gorzka czekolada plus łyżka masła
2 łyżki kakao
500 g serka mascarpone
3 jajka
1 gorzka czekolada plus łyżka masła
2 łyżki kakao
500 g serka mascarpone
3 jajka
Dodatkowo:
konfitura z malin lub wiśni (mały słoiczek)
1 szklanka naparu z herbaty, bardzo mocnego z sokiem z połówki cytryny
2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców - truskawek lub malin
konfitura z malin lub wiśni (mały słoiczek)
1 szklanka naparu z herbaty, bardzo mocnego z sokiem z połówki cytryny
2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców - truskawek lub malin
PRZYGOTOWANIE :
Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier, następnie dodajemy po żółtku, nadal ubijamy, ale na mniejszych obrotach! Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na 40 minut.
Pieczemy.
Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier, następnie dodajemy po żółtku, nadal ubijamy, ale na mniejszych obrotach! Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni na 40 minut.
Pieczemy.
MASA :
- żółtka ucieramy z cukrem, aż będą delikatne i puszyste,
- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej odstawiamy do wystudzenia,
- kakao mieszamy z żółtkami,
- serek mascarpone delikatnie miksujemy dodajemy po łyżce utartych jaj i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy.
- żółtka ucieramy z cukrem, aż będą delikatne i puszyste,
- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej odstawiamy do wystudzenia,
- kakao mieszamy z żółtkami,
- serek mascarpone delikatnie miksujemy dodajemy po łyżce utartych jaj i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt dzielimy na trzy blaty, każdy obficie nasączmy naparem z herbaty. Pierwszy blat układamy na paterze, na której będzie stał tort. Masę dzielimy na trzy części, a konfiturę na dwie części, smarujemy pierwszy blat najpierw konfiturą, a następnie masą, Nakładamy drugi blat i czynność powtarzamy, trzeci ostatni blat również nasączamy naparem i smarujemy tylko masą, tak samo boki tortu.
Całość wkładamy do lodówki i schładzamy min. 2 godziny, przed podaniem posypujemy owocami :)