Te muffiny z kajmakiem robią furorę w moim domu. Najlepsze, że zawsze się udają
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser, którym urozmaicisz swoje standardowe menu? Te muffiny z kajmakiem zrobisz w pół godziny. Zawsze się udają i jednego możesz być pewna: twoje dzieci się od nich nie oderwą!

Muffiny z kajmakiem: przepis
Do przygotowania ciasta na muffiny nie potrzebujesz nawet miksera – wystarczy miska i łyżka. Musisz jednak zaopatrzyć się w specjalną blachę do muffinek oraz papilotki, którymi ją wyłożysz.Składniki suche:
- 340 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła
- 150 ml mleka
- kajmak, najlepiej przyrządzony samodzielnie
Sposób przygotowania: Najpierw przesiewamy suche składniki do miski: mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy lub ziarenka wyjęte z laski wanilii. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, dodajemy roztopione i przestudzone miasto. Następnie łączymy składniki suche i mokre.
Nastawiamy piekarnik na 175 st. Celsjusza. Przekładamy ciasto na blachę do 1/3 wysokości papilotek. Następnie kładziemy na wierzch łyżkę kajmaku i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Muffinki pieczemy ok. 25 minut. Gdy ostygną, możemy nałożyć na nie dodatkową warstwę kajmaku i posypać płatkami migdałów.
Może cię zainteresować: Tajny składnik babci, by było naprawdę puszyste i wilgotne. Nigdy już nie upieczesz go inaczej