Te muffiny z kajmakiem robią furorę w moim domu. Najlepsze, że zawsze się udają

Dominika Lange
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny deser, którym urozmaicisz swoje standardowe menu? Te muffiny z kajmakiem zrobisz w pół godziny. Zawsze się udają i jednego możesz być pewna: twoje dzieci się od nich nie oderwą!
Muffinki z kajmakiem możemy przyozdobić płatkami migdałów. fot. archiwum własne

Muffiny z kajmakiem: przepis

Do przygotowania ciasta na muffiny nie potrzebujesz nawet miksera – wystarczy miska i łyżka. Musisz jednak zaopatrzyć się w specjalną blachę do muffinek oraz papilotki, którymi ją wyłożysz.

Składniki suche:

Składniki mokre:

Sposób przygotowania: Najpierw przesiewamy suche składniki do miski: mąkę, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy lub ziarenka wyjęte z laski wanilii. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy mleko, dodajemy roztopione i przestudzone miasto. Następnie łączymy składniki suche i mokre.


Nastawiamy piekarnik na 175 st. Celsjusza. Przekładamy ciasto na blachę do 1/3 wysokości papilotek. Następnie kładziemy na wierzch łyżkę kajmaku i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Muffinki pieczemy ok. 25 minut. Gdy ostygną, możemy nałożyć na nie dodatkową warstwę kajmaku i posypać płatkami migdałów.