Drugim sekretem jest dodawanie tłuszczu dopiero po wyrobieniu wszystkich innych składników, bo rozpuszczone
masło nie wchłonęło się za bardzo w mąkę i sprawiło, że ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i gliniaste. No i ostatni świetny trik to dodanie do
zaczynu drożdżowego zamiast mleka… kefiru. On sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste, ale i wilgotne, a taki efekt w drożdżowym jest pożądany.
Ciasto drożdżowe z kefirem – przepis
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujesz:
50 g świeżych drożdży
0,5 szklanki kefiru
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 kg mąki
2 jajka
szczypta soli
100 g masła (pół kostki)
Kruszonka do ciasta drożdżowego:
2 łyżki masła z lodówki
2 łyżki cukru
3 łyżeczki mąki
Przepis na przygotowanie ciasta drożdżowego
W wyższym naczyniu rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem i wsyp 2 łyżki mąki (z tego 0,5 kilograma przygotowanego do ciasta). Wymieszaj całość dokładnie, nakryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut
w ciepłe miejsce, by
drożdże zaczęły pracować i zaczyn wyrósł. W dużej misie wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól.