2 szklanki tłustego mleka
2 szklanki cukru
10 dag masła
opcjonalnie sól morska gruboziarnista
W rondelku o grubym dnie zagotowujemy mleko z cukrem. Taką mieszankę gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny, często mieszając. Przestajemy dopiero, gdy masa zrobi się brązowa i gęsta. Po zdjęciu rondelka z ognia dodajemy do masy masło i mieszamy. Kiedy wystygnie, możemy dodać sól morską. I gotowe!
Kajmak z mleka w puszce
Jeśli chcemy, możemy wybrać też opcję jednoskładnikową. Jedyne, czego potrzebujemy to puszka słodkiego mleka skondensowanego. Puszkę wkładamy do garnka napełnionego wodą do 2/3 wysokości puszki. Gotujemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Gdy puszka wystygnie, możemy ją otworzyć.
Kajmak czekoladowy – przepis
Składniki: