domowy kajmak
Kajmak jest doskonałym dodatkiem do ciast. Dobrze smakuje posypany orzechami. fot. Pixabay
Reklama.

Tradycyjny kajmak – przepis

Składniki:
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • opcjonalnie sól morska gruboziarnista

  • W rondelku o grubym dnie zagotowujemy mleko z cukrem. Taką mieszankę gotujemy na małym ogniu przez około dwie godziny, często mieszając. Przestajemy dopiero, gdy masa zrobi się brązowa i gęsta. Po zdjęciu rondelka z ognia dodajemy do masy masło i mieszamy. Kiedy wystygnie, możemy dodać sól morską. I gotowe!

    Kajmak z mleka w puszce

    Jeśli chcemy, możemy wybrać też opcję jednoskładnikową. Jedyne, czego potrzebujemy to puszka słodkiego mleka skondensowanego. Puszkę wkładamy do garnka napełnionego wodą do 2/3 wysokości puszki. Gotujemy pod przykryciem przez około 2,5 godziny. Gdy puszka wystygnie, możemy ją otworzyć.

    Kajmak czekoladowy – przepis

    Składniki:
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

  • Mleko z cukrem zagotowujemy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy kakao i aromat waniliowy. Przez około dwie godziny gotujemy składniki na małym ogniu, regularnie mieszając. Gdy masa ściemnieje i zrobi się gęsta, dodajemy do niej masło i zdejmujemy z ognia.