Ta sałatka to hit wigilii w moim domu. Do końca życia będę wdzięczna przyjaciółce za przepis

Martyna Pstrąg-Jaworska
Sałatka z pieczonych buraków może być świetną alternatywą dla ciężkich sałatek z wigilijnego stołu. Ma w składzie majonez, ale zawiera też suszone śliwki, które świetnie radzą sobie z problemami trawiennymi, co może być w czasie świąt istotne. W moim domu skradła serca gości wigilijnych już lata temu i nikt teraz nie wyobraża sobie bez niej świąt.
Sałatka z pieczonych buraków to już od kilku lat hit na moim wigilijnym stole. Value Stock Images/East News
Buraki to warzywo pełne składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają mnóstwo kwasów organicznych (odkwaszają organizm) i pektyn. Mają mnóstwo sodu, potasu, magnezu i wapnia. Jedząc je, usuwamy z organizmu toksyny, wzmacniamy serce i - co jest istotne w święta – poprawiamy trawienie.


Warto przygotować je w wersji takiej sałatki na wigilijny stół – będą świetną odmianą od ciężkich majonezowych sałatek, idealnie komponują się z karpiem czy np. śledziem po szwedzku. Sałatka w składzie ma też suszone śliwki, które doskonale pasują do kompotu z suszu, a także orzechy włoskie – jeden z symboli Bożego Narodzenia.

Przepis otrzymałam kilka lat temu od przyjaciółki, która taką sałatkę przyniosła na jedno z naszych świątecznych spotkań w gronie znajomych, a jej smak tak mnie zachwycił, że od tamtego czasu gości co roku na moim wigilijnym stole. Nie tylko na moim zresztą! Wszystkie znajome wróciły do domów z przepisem i co roku przygotowują ją na święta.

Sałatka z pieczonych buraków na Wigilię – przepis

Do przygotowania tej wigilijnej sałatki, będą ci potrzebne: Piecz buraki w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok. 1 godzinę. Najlepiej każdy wcześniej umyty i wysuszony burak zwinąć osobno w folię aluminiową i sprawdzać patyczkiem lub widelcem, czy warzywo jest już miękkie.

Po ostudzeniu i obraniu – zetrzyj je na grubej tarce lub bardzo drobniuteńko pokrój. Jeśli buraki ścieramy na tarce do jarzyn, to po starciu trzeba odlać nadmiar soku. Następnie do miski z buraczkami dodaj paczkę pokrojonych na połówki lub ćwiartki (wedle uznania) suszonych śliwek.

Potem dodaj 3 garści pokruszonych orzechów włoskich. Do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj jogurt oraz majonez – nie za dużo, żeby nie sałatka nie pływała w sosie. Można też posypać ją zieloną pietruszką.