Ta sałatka to hit wigilii w moim domu. Do końca życia będę wdzięczna przyjaciółce za przepis
Sałatka z pieczonych buraków może być świetną alternatywą dla ciężkich sałatek z wigilijnego stołu. Ma w składzie majonez, ale zawiera też suszone śliwki, które świetnie radzą sobie z problemami trawiennymi, co może być w czasie świąt istotne. W moim domu skradła serca gości wigilijnych już lata temu i nikt teraz nie wyobraża sobie bez niej świąt.
- Sałatka z pieczonych buraków to świetna alternatywa na wigilijny stół dla ciężkich majonezowych sałatek.
- Przepis na sałatkę z buraków dostałam kilka lat temu od przyjaciółki - teraz nie wyobrażam sobie bez niej świąt.
- Sałatka z pieczonych buraków ma w składzie same świąteczne składniki: buraki, suszone śliwki i orzechy włoskie, które są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia.
Warto przygotować je w wersji takiej sałatki na wigilijny stół – będą świetną odmianą od ciężkich majonezowych sałatek, idealnie komponują się z karpiem czy np. śledziem po szwedzku. Sałatka w składzie ma też suszone śliwki, które doskonale pasują do kompotu z suszu, a także orzechy włoskie – jeden z symboli Bożego Narodzenia.
Przepis otrzymałam kilka lat temu od przyjaciółki, która taką sałatkę przyniosła na jedno z naszych świątecznych spotkań w gronie znajomych, a jej smak tak mnie zachwycił, że od tamtego czasu gości co roku na moim wigilijnym stole. Nie tylko na moim zresztą! Wszystkie znajome wróciły do domów z przepisem i co roku przygotowują ją na święta.
Sałatka z pieczonych buraków na Wigilię – przepis
Do przygotowania tej wigilijnej sałatki, będą ci potrzebne:- 2-3 buraki
- paczka suszonych śliwek
- 3 garści pokruszonych orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Po ostudzeniu i obraniu – zetrzyj je na grubej tarce lub bardzo drobniuteńko pokrój. Jeśli buraki ścieramy na tarce do jarzyn, to po starciu trzeba odlać nadmiar soku. Następnie do miski z buraczkami dodaj paczkę pokrojonych na połówki lub ćwiartki (wedle uznania) suszonych śliwek.
Potem dodaj 3 garści pokruszonych orzechów włoskich. Do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj jogurt oraz majonez – nie za dużo, żeby nie sałatka nie pływała w sosie. Można też posypać ją zieloną pietruszką.
Może cię zainteresować: Jak ugotować barszcz czerwony, żeby nie stracił koloru? Trik mojej mamy zawsze się sprawdza