
Reklama.
Śledzie na święta
Śledzie na święta to potrawa obowiązkowa w wigilię. Śledzie wlicza się w 12 obowiązkowych potraw na wigilijnym stole.Polacy to niejedyny naród, który robi śledzie na święta, ale u nas można znaleźć naprawdę wiele różnorodnych przepisów na wigilijne śledzie. W święta można podawać je w różnych formach, i choć najczęściej w Wigilię spotyka się te w oleju i cebuli i uznaje je za tradycyjne, można zrobić też np. wigilijne śledzie w śmietanie lub śledzie po sułtańsku z rodzynkami. Moja koleżanka zdradziła mi jednak przepis na wigilijne śledzie, które u niej w domu goszczą od kilku lat, od kiedy miała okazję ich spróbować na evencie prasowym IKEA, na którym przyrządzał je szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce – Michał Godyń. Są to śledzie w cytrusowej zalewie, pochodzą ze Skandynawii, a zajada się nimi sam ambasador Szwecji.
Ponoć nikt nie potrafi przejść obok tych cytrusowych śledzi obojętnie i wszyscy proszą o przepis. No to proszę, też spróbujcie.
Śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie - przepis
To śledzie w trochę innej zalewie niż tradycyjne polskie śledzie z cebulką i olejem czy śledzie w śmietanowym sosie. Te szwedzkie śledzie robi się w formie marynowanej, w zalewie octowej i z warzywami. Są kwaśne i słodkie jednocześnie. Wypróbuj niezwykły przepis na śledzie wigilijne i zaskocz najbliższych przy stole w Wigilię nowymi smakami.By przygotować śledzie po szwedzku, potrzebne ci będą:
8 filetów śledzi solonych
100 ml octu spirytusowego 10%
200 g cukru
300 ml wody
1 marchewka
2 cebule
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 cytryna (skórka)
1 limonka (skórka)
1 pomarańcza (skórka)
4 liście limonki
1 trawa cytrynowa
1 laska wanilii
5 ziaren pieprzu białego
Śledzie umieść na sitku, by odsączyć je z nadmiaru zasolonej wody. Następnie ułóż w misce i zalej zimną wodą na ok. 3 godziny. Po wymoczeniu filetów śledzia w wodzie, pokrój je na mniejsze kawałki (lub jeśli wolisz, zostaw filety w całości).
W międzyczasie przygotuj marynatę do śledzi po szwedzku. Pokrój marchewkę i cebulę w słupki/pióra i umieść w garnku. Dodaj wodę, cukier i przyprawy i całość zagotuj. Zdejmij z ognia garnek i dolej do całości ocet, a następnie poczekaj, aż marynata nieco przestygnie.
Po wystudzeniu ułóż śledzie w szklanej misce lub zamykanym pojemniku, a następnie zalej je marynatą. Szczelnie zamknij lub zawiń folią spożywczą i odstaw całość do lodówki na ok. 3 dni.
Po upływie 3 dni czas na przygotowanie drugiej marynaty, do której trzeba śledzie przełożyć. Skórki z cytryny, limonki i pomarańczy zetrzyj na tarce do warzyw (na drobnych oczkach) i umieść w misce lub zamykanym pojemniku. Dodaj trawę cytrynową i liście limonki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyjmij nasiona i wrzuć wszystko do miski ze skórką i przyprawami.
Dodaj pieprz biały w ziarnach i zalej wszystko podstawową marynatą, czyli tą, w której śledzie były przez pierwsze 3 dni. Śledzie na święta po szwedzku w cytrusowej marynacie trzymaj jeszcze kolejne 2 dni w lodówce.
Może cię zainteresować: Rozgrzewa i wzmacnia odporność. Sezon na jesienną "zupę mocy" właśnie się zaczął (przepis)