Śledzie po szwedzku w cytrusach
Śledzie po szwedzku to świetna alternatywa dla nudnych śledzi wigilijnych z olejem i cebulą. fot. materiały prasowe IKEA
Reklama.
  • Śledzie na święta to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, śledzie wigilijne liczone są jako jedna z 12 potraw.
  • Śledzie na święta nie muszą być zawsze tradycyjne, czyli z olejem i cebulą lub w śmietanie.
  • Szykując śledzie na święta, wypróbuj przepis kucharza z Ambasady Szwecji w Polsce - śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie to niebo w gębie.
  • Śledzie na święta

    Śledzie na święta to potrawa obowiązkowa w wigilię. Śledzie wlicza się w 12 obowiązkowych potraw na wigilijnym stole.
    Polacy to niejedyny naród, który robi śledzie na święta, ale u nas można znaleźć naprawdę wiele różnorodnych przepisów na wigilijne śledzie. W święta można podawać je w różnych formach, i choć najczęściej w Wigilię spotyka się te w oleju i cebuli i uznaje je za tradycyjne, można zrobić też np. wigilijne śledzie w śmietanie lub śledzie po sułtańsku z rodzynkami. Moja koleżanka zdradziła mi jednak przepis na wigilijne śledzie, które u niej w domu goszczą od kilku lat, od kiedy miała okazję ich spróbować na evencie prasowym IKEA, na którym przyrządzał je szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce – Michał Godyń. Są to śledzie w cytrusowej zalewie, pochodzą ze Skandynawii, a zajada się nimi sam ambasador Szwecji.
    logo
    Aromatyczne i niecodzienne śledzie po szwedzku w zalewie cytrusowej. materiały prasowe

    Ponoć nikt nie potrafi przejść obok tych cytrusowych śledzi obojętnie i wszyscy proszą o przepis. No to proszę, też spróbujcie.

    Śledzie po szwedzku w cytrusowej zalewie - przepis

    To śledzie w trochę innej zalewie niż tradycyjne polskie śledzie z cebulką i olejem czy śledzie w śmietanowym sosie. Te szwedzkie śledzie robi się w formie marynowanej, w zalewie octowej i z warzywami. Są kwaśne i słodkie jednocześnie. Wypróbuj niezwykły przepis na śledzie wigilijne i zaskocz najbliższych przy stole w Wigilię nowymi smakami.
    By przygotować śledzie po szwedzku, potrzebne ci będą:
  • 8 filetów śledzi solonych
  • 100 ml octu spirytusowego 10%
  • 200 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 cytryna (skórka)
  • 1 limonka (skórka)
  • 1 pomarańcza (skórka)
  • 4 liście limonki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 laska wanilii
  • 5 ziaren pieprzu białego
  • logo
    Śledzie na święta - śledzie po szwedzku w octowej zalewie. materiały prasowe
    Śledzie umieść na sitku, by odsączyć je z nadmiaru zasolonej wody. Następnie ułóż w misce i zalej zimną wodą na ok. 3 godziny. Po wymoczeniu filetów śledzia w wodzie, pokrój je na mniejsze kawałki (lub jeśli wolisz, zostaw filety w całości).
    W międzyczasie przygotuj marynatę do śledzi po szwedzku. Pokrój marchewkę i cebulę w słupki/pióra i umieść w garnku. Dodaj wodę, cukier i przyprawy i całość zagotuj. Zdejmij z ognia garnek i dolej do całości ocet, a następnie poczekaj, aż marynata nieco przestygnie.
    Po wystudzeniu ułóż śledzie w szklanej misce lub zamykanym pojemniku, a następnie zalej je marynatą. Szczelnie zamknij lub zawiń folią spożywczą i odstaw całość do lodówki na ok. 3 dni.
    Po upływie 3 dni czas na przygotowanie drugiej marynaty, do której trzeba śledzie przełożyć. Skórki z cytryny, limonki i pomarańczy zetrzyj na tarce do warzyw (na drobnych oczkach) i umieść w misce lub zamykanym pojemniku. Dodaj trawę cytrynową i liście limonki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyjmij nasiona i wrzuć wszystko do miski ze skórką i przyprawami.
    Dodaj pieprz biały w ziarnach i zalej wszystko podstawową marynatą, czyli tą, w której śledzie były przez pierwsze 3 dni. Śledzie na święta po szwedzku w cytrusowej marynacie trzymaj jeszcze kolejne 2 dni w lodówce.