Przepis na idealny rosół. Dodaj do niego ten owoc, a już nigdy nie ugotujesz go inaczej
Rozgrzewa, działa jak naturalne lekarstwo, a do tego po prostu dobrze smakuje – rosół to nie tylko podstawa nie jednego obiadu, ale i deska ratunkowa przy przeziębieniu. Dodaj do niego ten jeden składnik, a już nigdy nie zrobisz go inaczej. To patent Ewy Wachowicz.
Dodaj jabłko do rosołu
Wielu z nas kurczowo trzyma się jednego przepisu na tradycyjny rosół. Warto czasem poeksperymentować i urozmaicić naszą tajemną recepturę o dodatkowe składniki, zmieniające charakter potrawy.Zwłaszcza, jeśli jest banalnie prosta. By całkowicie zmienić smak rosołu wystarczy dodać do niego nieobrane i niepokrojone jabłko. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmujemy z niego jabłko, które nada wywarowi nieco słodkawej nuty i podkreśli smak mięsa.
Ten sposób został zaczerpnięty z kuchni pakistańskiej, więc wiele osób, by nadać rosołowi orientalny smak, dodaje do niego jeszcze odrobinę imbiru.
Przepis na rosół z jabłkiem
Składniki:- 1 kg mięsa wołowego z kością
- 50 dag drobiowych części na rosół
- 3 duże marchewki
- 1 kawałek kapusty włoskiej
- 1cebula
- pół selera korzeniowego
- 1 por
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jabłko
- świeżo mielony pieprz
- kilka liści laurowych
- sól
- opcjonalnie odrobina kurkumy i imbiru
Wołowinę zalewamy w dużym garnku ok. 3 litrami zimnej wody, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Po upływie 30 minut dorzucamy do garnka części drobiowe. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa.
Z kapusty włoskiej i pora usuwamy zewnętrzne liście, a cebulę lekko opalamy na suchej patelni tak, by jej wierzch nieco ściemniał. Mniej więcej w połowie gotowania rosołu doprawiamy go przyprawami, dodajemy warzywa i wrzucamy całe jabłko.
Pamiętajmy, by do rosołu wybierać świeże a nie mrożone mięso, dzięki czemu zupa nie będzie mętna. Warto też uzbroić się w cierpliwość, bo gotowanie rosołu trwa ok. 2 godzin.