Przepis na idealny rosół. Dodaj do niego ten owoc, a już nigdy nie ugotujesz go inaczej

Dominika Lange
Rozgrzewa, działa jak naturalne lekarstwo, a do tego po prostu dobrze smakuje – rosół to nie tylko podstawa nie jednego obiadu, ale i deska ratunkowa przy przeziębieniu. Dodaj do niego ten jeden składnik, a już nigdy nie zrobisz go inaczej. To patent Ewy Wachowicz.
By zmienić smak rosołu, wystarczy dodać do niego jeden owoc. fot. Pexels

Dodaj jabłko do rosołu

Wielu z nas kurczowo trzyma się jednego przepisu na tradycyjny rosół. Warto czasem poeksperymentować i urozmaicić naszą tajemną recepturę o dodatkowe składniki, zmieniające charakter potrawy.

Zwłaszcza, jeśli jest banalnie prosta. By całkowicie zmienić smak rosołu wystarczy dodać do niego nieobrane i niepokrojone jabłko. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmujemy z niego jabłko, które nada wywarowi nieco słodkawej nuty i podkreśli smak mięsa.

Ten sposób został zaczerpnięty z kuchni pakistańskiej, więc wiele osób, by nadać rosołowi orientalny smak, dodaje do niego jeszcze odrobinę imbiru.


Przepis na rosół z jabłkiem

Składniki:


Wołowinę zalewamy w dużym garnku ok. 3 litrami zimnej wody, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy gotować na wolnym ogniu. Po upływie 30 minut dorzucamy do garnka części drobiowe. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa.

Z kapusty włoskiej i pora usuwamy zewnętrzne liście, a cebulę lekko opalamy na suchej patelni tak, by jej wierzch nieco ściemniał. Mniej więcej w połowie gotowania rosołu doprawiamy go przyprawami, dodajemy warzywa i wrzucamy całe jabłko.

Pamiętajmy, by do rosołu wybierać świeże a nie mrożone mięso, dzięki czemu zupa nie będzie mętna. Warto też uzbroić się w cierpliwość, bo gotowanie rosołu trwa ok. 2 godzin.