Kurkuma ma szereg właściwości prozdrowotnych.
Drogocenne substancje zawarte w kurkumie przyswoimy tylko wtedy, gdy dodamy do niej pieprz.
Kurkuma i pieprz mogą być składnikami codziennej diety.
Właściwości kurkumy
O zaletach
kurkumy można mówić bez końca – przypisuje się jej m.in. działanie przeciwzapalne, korzystny wpływ na mózg, czy łagodzenie bólu menstruacyjnego. A to wszystko dzięki zawartości w przyprawie bioaktywnego składnika,
kurkuminy. Jest to tak silna substancja, że powszechnie uważa się ją za najmocniej działający związek
przeciwnowotworowy występujący naturalnie w pożywieniu. I choć kurkuma choroby nie wyleczy, to może skutecznie pomóc w profilaktyce.
Kurkuma i pieprz, czyli duet doskonały
No dobra, skoro kurkuma ma takie cudowne właściwości prozdrowotne, to właściwie po co dodawać do niej pieprz? Ano okazuje się, że nasz organizm nie przyswaja zbyt dobrze samej kurkuminy. Ale nic straconego, bo pieprz kryje w sobie niezwykle dobroczynny składnik –
piperynę. Poza tym, że ta substancja sama w sobie ma szereg właściwości prozdrowotnych, to dodatkowo ułatwia wchłanianie kurkuminy. Niektóre źródła podają, że jej przyswajalność w połączeniu z piperyną wzrasta nawet o… dwa tysiące procent.
Kurkuma i pieprz – z czym jeść?
Ze wszystkim! Kurkuma i pieprz zachowują swoje właściwości niezależnie od tego, czy wykorzystamy ich mieszankę do dań na zimno czy na ciepło. Zatem można dodawać jej zarówno do sałatek, kanapek, jak i dań obiadowych. Naszym numerem jeden jest
rosół przyprawiony kurkumą i świeżo mielonym pieprzem. Działa naprawdę rozgrzewająco, a do tego doskonale smakuje!