Dodaj ten jeden składnik do mielonych, a nigdy już nie zrobisz ich inaczej
Iza Orlicz
12 maja 2021, 15:07·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 12 maja 2021, 15:07
W wielu polskich domach kotlety mielone to jedno z ulubionych dań. Przygotowujesz je zwykle w tradycyjny sposób? Wypróbuj przepisu według znanego kucharza, Karola Okrasy. Dodaj ten jeden banalny składnik, a nigdy więcej nie zrobisz ich już inaczej.
Reklama.
Kotlety mielone uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci, bo gdy dobrze je przygotujesz są miękkie i aromatyczne.
Wypróbuj przepis Karola Okrasy, który dodaje do swoich kotletów mielonych jeden dodatkowy składnik.
Gdy dodasz kaszę jęczmienną kotlety mielone będą bardziej pulchne.
Kotlety mielone królują na talerzach w wielu domach, bo lubią je zarówno dorośli, ale też dzieci, dla których miękkie i rozdrobnione mięso jest łatwiejsze do pogryzienia i strawienia.
Dodaj ten składnik
Jeśli lubisz choć odrobinę eksperymentować w kuchni, wypróbuj mielone według przepisu znanego kucharza Karola Okrasy. Dodaje on jeden banalny składnik, ale dzięki niemu kotlety smakują obłędnie.
O jaki składnik chodzi? O kaszę jęczmienną. Oprócz więc tradycyjnych produktów, czyli mięsa, cebuli, jajka i bułki tartej trzeba dodać 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej. Co nam ona da? Kotlety zyskają dodatkowy posmak, ale przede wszystkim będą bardziej pulchne.
Kotlety przygotowuje się bardzo prosto. Potrzebujemy: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, 1 cebulę, 1 średniej wielkości jajko, bułkę tartą, smalec do smażenia kotletów, olej, sól i pieprz do smaku oraz 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej.
Łatwy sposób przygotowania
Na patelni trzeba rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażymy ją na małym ogniu, aż zbrązowieje. Następnie odcedzamy ją z tłuszczu i suszymy na ręczniku papierowym. Mięso doprawiamy sporą ilością pieprzu oraz soli, wrzucamy przestudzoną cebulkę, dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną.
W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy je i mieszamy wszystko razem, aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie za gęsta, to trzeba dodać odrobinę wody. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy aż zbrązowieją.