Niektórzy do kawy lubią dodawać śmietankę, inni czekoladę czy cynamon, który zamieni ten napój w jego jesienną wersję. Jesienią i zimą warto jednak postawić na dodatek do kawy, który nie tylko podkręci smak kawy, ale uchroni nas przed przeziębieniem i postawi na nogi. Piliście herbatę z imbirem i miodem? Lepiej dodajcie to do kawy!
Imbir jest źródłem gingerolu i zinferonu — to olejki eteryczne, które działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Dlatego kawa z imbirem to idealny napój w sezonie przeziębieniowym i grypowym. Nie tylko nas rozgrzeje, uchroni przed przeziębieniem, ale także zadziała przeciwgorączkowo.
Kawa z imbirem nie tylko poprawi odporność, lecz także pobudzi nasz umysł, dlatego to idealny napój na senny i zimny poranek. Jak to możliwe? Do właściwości tej korzennej przyprawy należy poprawa ukrwienia mózgu. Imbir działa więc na odporność, umysł i ciało, ponieważ napoje z imbirem możemy też stosować jako wsparcie przy odchudzaniu.
Kawa z imbirem usprawnia procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Regularnie spożywana może więc wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej i sprzyjać zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Przepis na kawę z imbirem
Najbardziej popularne są dwa przepisy.
Kawę wsypujemy do filiżanki, zalewamy gorącą wodą, dodajemy plasterki imbiru, odstawiamy na 2-3 minuty. Dodajemy miód, mieszamy, mleko spieniamy, wlewamy do kawy, posypujemy cynamonem.
Korzeń imbiru dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Następnie gotujemy pod przykryciem, a po zagotowaniu wyłączamy ogień i chwilę odczekujemy. Korzeń imbiru należy wyjąć z wrzątku, a wywarem zalać kawę.