Domowa musztarda podkręci smak potraw. Zrobisz raz i się zakochasz!
Nie wyobrażamy sobie bez niej sałatki jarzynowej, jest dodatkiem wielu sosów i dań. Ale żeby cieszyć się pełnym smakiem musztardy i mieć pewność, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i wzmacniaczy, zróbmy ją sami. To prostsze niż myślicie.
Domowa musztarda – przepis
Składniki:- 100 g nasion gorczycy żółtej lub białej
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml octu winnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- opcjonalnie zmielona kolendra
Jak zrobić domową musztardę?
Podstawą domowej musztardy są ziarna gorczycy. Najpierw zalewamy je wodą, winem i octem winnym, po czym odstawiamy pod przykryciem do lodówki na dobę. Następnego dnia, gdy gorczyca napęcznieje, blendujemy ją aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód, kurkumę z pieprzem, sól i całość jeszcze raz mieszamy. Jeśli musztarda wyjdzie zbyt gęsta, możemy ją rozcieńczyć przegotowaną, zimną wodą.