Już zapach świątecznych przypraw z kuchni? Najwyższa pora nastawić piernik staropolski
Ten przepis na piernik staropolski sprawi, że już dziś poczujesz świąteczny zapach w swojej kuchni - unoszący się aromat miodu i przyprawy korzennej może umilić wieczór. A smak tego ciasta jest niezwykły - by móc się nim zachwycać w święta, już dziś zagnieć ciasto na piernik dojrzewający.
Piernik dojrzewający
Piernik staropolski to ciasto, które należy przygotować już teraz, żeby móc je upiec na święta Bożego Narodzenia. Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4-5 tygodni przed świętami, zostawić surowe ciasto, by dojrzało, a następnie upiec go kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Ten sprawdzony przepis na piernik dojrzewający wymaga poświęcenia czasu, ale jego smak wynagradza wszystko. Z tego przepisu na piernik na Boże Narodzenie przygotujesz 3 blaty, które można przełożyć konfiturą lub powidłami śliwkowymi. Można też piernik dojrzewający polać czekoladową polewą lub przygotować z niego puchate ciasteczka, bo przepis na ten piernik staropolski nadaje się też do wykrawania pierniczków.Sprawdzony przepis na piernik dojrzewający (staropolski)
Aby przygotować piernik staropolski, będziesz potrzebować:- 250 g miodu
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 0,5 kg mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 80 ml mleka
- 1,5 łyżeczki sody
Piernik staropolski - przepis krok po kroku
Część składników na piernik dojrzewający, czyli miód, masło i cukier umieść w dużym garnku i rozpuść na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Całość zagotuj i odstaw z ognia do przestudzenia. Do ciepłej masy dodaj mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika. Całość wymieszaj tą samą drewnianą łyżką na jednolitą masę.Mleko odmierz w naczyniu, dodaj do niego sodę i wlej do masy na piernik dojrzewający. Wyrabiaj ciasto na piernik przez około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę umieść w szklanym naczyniu, a najlepiej w glinianej misie (makutrze), jeśli taką posiadasz.
Ciasto na piernik staropolski musi teraz dojrzeć przez około 4-5 tygodni. Misę przykryj bawełnianą ściereczką i umieść dojrzewający piernik w suchym i chłodnym miejscu na następne tygodnie. Po czasie 4-5 tygodni odkryj piernik staropolski i umieść ciasto na oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym.
Zagnieć całość jeszcze raz i rozwałkuj na wielość blachy z wyposażenia piekarnika. Na blaszce umieść papier do pieczenia, a następnie rozwałkowane ciasto na piernik dojrzewający. Piecz całość przez 30 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia. Po wystudzeniu piernik będzie rumiany i stwardnieje. Podziel ciasto na 3 prostokąty i przetnij, dwa z nich przełóż powidłami śliwkowymi i umieść placki na sobie.
Dociśnij i zawiń piernik staropolski w folię aluminiową lub spożywczą na tydzień w temperaturze pokojowej. Taki zabieg sprawi, że ciasto zmięknie. Po tygodniu jest gotowe do zjedzenia, możesz piernik dojrzewający polać polewą czekoladową lub lukrem.
Z ciasta na piernik dojrzewający możesz też upiec pierniczki – wystarczy, zamiast piec na blaszce z piekarnika, rozwałkować ciasto na piernik na cieńsze placki i wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
Piecz w 180 stopniach do zarumienienia (ok. 15 minut), a po wystudzeniu umieść pierniczki na kilka dni w dużym słoju lub pudełku szczelnie zamkniętym, by nabrały wilgoci i zmiękły.
Może cię zainteresować także: Święta z naszego dzieciństwa. 8 ozdób na choinkę, które pamięta tylko pokolenie 30-latków