Czyszczenie blachy do pieczenia
Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Archiwum Mamadu
Reklama.
  • Czyszczenie blachy do pieczenia zwykle kojarzy się nam z długim szorowaniem przypalonego tłuszczu.
  • Okazuje się, że wystarczą dwa składniki, by doczyścić blachę bez wysiłku.
  • Woda utleniona i soda oczyszczona kosztują niewiele, dzięki nim twoja blacha do pieczenia będzie znów jak nowa.
  • Czyszczenie blachy do pieczenia nie musi ci się kojarzyć z jej szorowaniem, zwłaszcza że tym sposobem efekty pozostawiają często wiele do życzenia. Zamiast się męczyć, wypróbuj prosty trik, który usunie wszelkie zabrudzenia, a twoja blacha do pieczenia będzie jak nowa.

    Czyszczenie blachy do pieczenia - użyj wody utlenionej

    Co musisz zrobić? Potrzebujesz tylko dwóch składników: wody utlenionej i sody oczyszczonej. Woda utleniona to roztwór nadtlenku wodoru, który wykazuje właściwości odkażające, z kolei soda oczyszczona jest substancją lekko żrącą i neutralizującą zabrudzenia.
    Jakich proporcji użyć? Weź 5-6 łyżeczek sody oczyszczonej i zmieszaj ją z wodą utlenioną – musisz uzyskać mieszankę o konsystencji zwartej pasty, którą da się rozprowadzić po całej blasze do pieczenia, ale zarazem nie może być ona zbyt wodnista.
    Następnie tę masę nałóż na całą powierzchnię blachy i pozostaw na mniej więcej godzinę. Po tym czasie weź gąbkę do zmywania i delikatnie przetrzyj całą blachę. Następnie mieszankę wody utlenionej i sody oczyszczonej spłucz ciepłą wodą z odrobiną detergentu.