
Reklama.
Czyszczenie blachy do pieczenia nie musi ci się kojarzyć z jej szorowaniem, zwłaszcza że tym sposobem efekty pozostawiają często wiele do życzenia. Zamiast się męczyć, wypróbuj prosty trik, który usunie wszelkie zabrudzenia, a twoja blacha do pieczenia będzie jak nowa.
Czyszczenie blachy do pieczenia - użyj wody utlenionej
Co musisz zrobić? Potrzebujesz tylko dwóch składników: wody utlenionej i sody oczyszczonej. Woda utleniona to roztwór nadtlenku wodoru, który wykazuje właściwości odkażające, z kolei soda oczyszczona jest substancją lekko żrącą i neutralizującą zabrudzenia.Jakich proporcji użyć? Weź 5-6 łyżeczek sody oczyszczonej i zmieszaj ją z wodą utlenioną – musisz uzyskać mieszankę o konsystencji zwartej pasty, którą da się rozprowadzić po całej blasze do pieczenia, ale zarazem nie może być ona zbyt wodnista.
Następnie tę masę nałóż na całą powierzchnię blachy i pozostaw na mniej więcej godzinę. Po tym czasie weź gąbkę do zmywania i delikatnie przetrzyj całą blachę. Następnie mieszankę wody utlenionej i sody oczyszczonej spłucz ciepłą wodą z odrobiną detergentu.
Może cię zainteresować także: W drzwiach piekarnika jest przycisk, o którym większość nie wie. Jego funkcja jest zbawienna!