Drewniane przybory kuchenne
Drewniane przybory kuchenne wymagają wyjątkowego traktowania. Fot. MamaDu
Reklama.
  • Drewniane przybory kuchenne wydają się nam być niezastąpione.
  • Bez odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji łyżki stają się prawdziwą bombą biologiczną.
  • Zrób ten prosty test, a za pięć minut poznasz całą prawdę.
  • Sprytny test czystości

    Banalnie prosty test, który przeprowadzisz w kilka minut w swojej kuchni, obnaży całą prawdę o drewnianych łyżkach i szpatułkach. Tiktokerka Bonnie McNamara, pokazała, jak szybko sprawdzić, czy twoje mieszadła nadal nadają się do użycia.
    Wystarczy drewniane przybory włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem, już po kilku minutach zobaczysz, co się z nich kryje. Tłuszcz, resztki jedzenia, to wszystko wypłynie na wierzch.

    Dbaj, jak należy

    Po każdym użyciu drewniane przybory należy bezzwłocznie umyć ciepłą wodą z detergentem i pozwolić im dobrze wyschnąć, następnie smarujemy je olejem spożywczym, żeby zabezpieczyć je przed wchłanianiem zapachów z pożywienia i zakonserwować. Kolejny raz używamy ich dopiero gdy całkowicie wyschną.
    Jeśli zauważysz na nich czarne kropki, niestety musisz je wyrzucić, bo to grzyb rozwijający się w drewnie. Te już nie da się uratować. Drewnianych przyborów nie myjemy w zmywarce, bo to znacznie skraca ich żywotność, nie suszymy ich też w pobliżu źródeł ciepła, bo mogą popękać.
    Dobrą alternatywą dla drewnianych przyborów są te z wysokiej jakości tworzyw sztucznych. Nie przyjmują tak łatwo zanieczyszczeń i są znacznie trwalsze.