Upiorne paluchy wiedźmy - idealna przekąska na imprezę z okazji Halloween [PRZEPIS]
Przerażające i upiorne? Trochę tak, szczególnie przez te krwawe ślady. Ale to też świetna przekąska, którą razem z dziećmi możecie wspólnie przygotować z okazji Halloween - niezależnie czy planujecie imprezę, czy domowy bal przebierańców.
Straszne paluchy wiedźmy wprowadzą was w klimat Halloween, zapewnią wieczór pełen atrakcji, nawet jeśli nie obchodzicie zazwyczaj tego święta. Pieczenie ciasteczek to super rozrywka dla całej rodzinie.
Dzieci natomiast będą mogły poćwiczyć sensorykę i zdolności kulinarne i cukiernicze przy ugniataniu ciasta, formowaniu ciasteczek i ozdabianiu upiornych palców czarownicy.
Paluchy wiedźmy - przepis
Aby przygotować porcję kruchego, maślanego i rozpływającego się w ustach ciasta, z którego wyjdzie około 40 ciasteczek, będziesz potrzebować:- 225 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka obranych migdałów (choć mogą też być nieobrane)
- 1 słoik dżemu truskawkowego
Przepis na przygotowanie paluchów wiedźmy - krok po kroku
Na stolnicę lub do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj do tego posiekane zimne masło, możesz je też zetrzeć na grubych oczkach na tarce do warzyw. Na koniec dodaj jajko i szybkimi ruchami zagnieć składniki na gładkie kruche ciasto.Na końca paluchów wiedźmy ułóż połówkę migdała, który będzie imitował paznokieć.•Archiwum Prywatne
Pamiętaj, żeby - aby wypieki były realistyczne - muszą przed upieczeniem być cieńsze niż wasze palce, bo w piekarniku ciasto troszkę urośnie. Na końcu każdego umieść migdał, który będzie imitował paznokieć. By paznokcie były cieńsze i przez to bardziej naturalne, możesz użyć połowy migdała. Patyczkiem do szaszłyków albo tępą stroną noża ponacinaj ciasto w miejscach, gdzie naturalnie palce mają kostki i zagięcia.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut - aż do zarumienienia się paluchów wiedźmy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ciastek, ozdób je w okolicach paznokcia dżemem truskawkowym, który będzie imitował krew na strasznych paluchach wiedźmy.
Może cię zainteresować także:Zakazane stroje na Halloween. Tych 3 przebrań nie zakładajcie dzieciom!