Upiorne paluchy wiedźmy - idealna przekąska na imprezę z okazji Halloween [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
Przerażające i upiorne? Trochę tak, szczególnie przez te krwawe ślady. Ale to też świetna przekąska, którą razem z dziećmi możecie wspólnie przygotować z okazji Halloween - niezależnie czy planujecie imprezę, czy domowy bal przebierańców.
Straszne paluchy wiedźmy to szybka i łatwa do przygotowania przekąska. Ciasteczka na Halloween przygotuj razem z dzieckiem. Timolina/easyfotostock/EastNews
Wspólnie pieczenie ciasteczek będzie świetnym pomysłem na wspólne rodzinne spędzenie czasu, ale też możecie potraktować je jak trening przed pieczeniem pierniczków na Boże Narodzenie.

Straszne paluchy wiedźmy wprowadzą was w klimat Halloween, zapewnią wieczór pełen atrakcji, nawet jeśli nie obchodzicie zazwyczaj tego święta. Pieczenie ciasteczek to super rozrywka dla całej rodzinie.

Dzieci natomiast będą mogły poćwiczyć sensorykę i zdolności kulinarne i cukiernicze przy ugniataniu ciasta, formowaniu ciasteczek i ozdabianiu upiornych palców czarownicy.

Paluchy wiedźmy - przepis

Aby przygotować porcję kruchego, maślanego i rozpływającego się w ustach ciasta, z którego wyjdzie około 40 ciasteczek, będziesz potrzebować:

Przepis na przygotowanie paluchów wiedźmy - krok po kroku

Na stolnicę lub do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj do tego posiekane zimne masło, możesz je też zetrzeć na grubych oczkach na tarce do warzyw. Na koniec dodaj jajko i szybkimi ruchami zagnieć składniki na gładkie kruche ciasto.
Na końca paluchów wiedźmy ułóż połówkę migdała, który będzie imitował paznokieć.Archiwum Prywatne
Uformuj z niego kulę i  owiń ją folią spożywczą albo włóż do foliowej torebki. Następnie umieść ciasto w lodówce na około 30-40 minut, a po tym czasie wyjmij je na stolnicę. Podziel całość na małe kuleczki, z których będziecie z dziećmi formować wałeczki przypominające palce.


Pamiętaj, żeby - aby wypieki były realistyczne - muszą przed upieczeniem być cieńsze niż wasze palce, bo w piekarniku ciasto troszkę urośnie. Na końcu każdego umieść migdał, który będzie imitował paznokieć. By paznokcie były cieńsze i przez to bardziej naturalne, możesz użyć połowy migdała. Patyczkiem do szaszłyków albo tępą stroną noża ponacinaj ciasto w miejscach, gdzie naturalnie palce mają kostki i zagięcia.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut - aż do zarumienienia się paluchów wiedźmy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ciastek, ozdób je w okolicach paznokcia dżemem truskawkowym, który będzie imitował krew na strasznych paluchach wiedźmy.