mleko migdałowe
Mleko migdałowe jest proste w przygotowaniu i świetnie zastąpi to pochodzenia zwierzęcego. Unsplash
Reklama.
  • Mleka roślinne świetnie mogą zastąpić mleko krowie - są idealne dla wegan czy przy nietolerancji laktozy.
  • Żeby przygotować mleko migdałowe potrzebujesz tylko dwóch składników.
  • Z resztek, które zostają przy produkcji mleka z migdałów, możesz uzyskać mąkę migdałową - znamy sposób.
  • Mleko migdałowe jest idealnym zamiennikiem mleka krowiego. W ogóle mleka roślinne są świetną alternatywą dla osób nietolerujących laktozę, a także dla wegan. To z migdałów sprawdzi się zarówno w koktajlu, jak i w kawie, a nawet cieście naleśnikowym. Możesz też z nim zrobić dziecku (lub sobie!) np. owsiankę na śniadanie.

    Składniki potrzebne do przygotowania mleka migdałowego

    Żeby przygotować domowe mleko roślinne z migdałów, będziesz potrzebować:
  • 1 szklankę całych migdałów
  • 4 szklanki wody – przegotowanej lub filtrowanej
  • opcjonalnie 5 daktyli
  • Przygotowanie mleka z migdałów

    Szklankę migdałów zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 10 minut. Po tym czasie obierz orzechy ze skórki – każdy z nich ściśnij między dwoma palcami, skórka powinna gładko z niego schodzić. Tak obrane migdały zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc.
    Następnie odlej wodę, migdały umieść w blenderze kielichowym (jeśli chcemy uzyskać słodszy smak mleka roślinnego, dodajmy do migdałów daktyle). Dodaj 4 szklanki zimnej wody i dokładnie zmiksuj najpierw na niższych, a następnie na wysokich obrotach aż do uzyskania kremowej jednolitej masy.
    Na garnku umieść sitko, a na nim gazę lub czystą pieluchę tetrową i przecedź przez nią uzyskane w blenderze mleko migdałowe. Następnie mleko przelej do słoika lub butelki ze szczelnym zamknięciem. Tak przygotowane mleko roślinne z migdałów możesz trzymać w lodówce i używać przez 3 dni. W razie potrzeby można je rozcieńczyć wodą. Pamiętaj też, że mleko naturalnie może się rozwarstwiać od stania w jednym miejscu. Przed użyciem porządnie je wstrząśnij.

    Wykorzystaj nasz trik

    Pozostałą po odcedzaniu masę rozłóż na gazie i wysusz np. w piekarniku na niskiej temperaturze ok. 80-90 stopni. Tym sposobem uzyskasz mąkę migdałową, która jest świetna do wyrobu makaroników lub innych bezglutenowych wypieków.