Mleka roślinne świetnie mogą zastąpić mleko krowie - są idealne dla wegan czy przy nietolerancji laktozy.
Żeby przygotować mleko migdałowe potrzebujesz tylko dwóch składników.
Z resztek, które zostają przy produkcji mleka z migdałów, możesz uzyskać mąkę migdałową - znamy sposób.
Mleko migdałowe jest idealnym zamiennikiem mleka krowiego. W ogóle mleka roślinne są świetną alternatywą dla
osób nietolerujących laktozę, a także dla wegan. To z migdałów sprawdzi się zarówno w koktajlu, jak i w kawie, a nawet cieście naleśnikowym. Możesz też z nim zrobić dziecku (lub sobie!) np. owsiankę na śniadanie.
Składniki potrzebne do przygotowania mleka migdałowego
Żeby przygotować domowe
mleko roślinne z migdałów, będziesz potrzebować:
1 szklankę całych migdałów
4 szklanki wody – przegotowanej lub filtrowanej
opcjonalnie 5 daktyli
Przygotowanie mleka z migdałów
Szklankę migdałów zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 10 minut. Po tym czasie obierz orzechy ze skórki – każdy z nich ściśnij między dwoma palcami, skórka powinna gładko z niego schodzić. Tak obrane migdały zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc.