
Reklama.
Składniki potrzebne do przygotowania mleka migdałowego
Żeby przygotować domowe mleko roślinne z migdałów, będziesz potrzebować:Przygotowanie mleka z migdałów
Szklankę migdałów zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 10 minut. Po tym czasie obierz orzechy ze skórki – każdy z nich ściśnij między dwoma palcami, skórka powinna gładko z niego schodzić. Tak obrane migdały zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc.Następnie odlej wodę, migdały umieść w blenderze kielichowym (jeśli chcemy uzyskać słodszy smak mleka roślinnego, dodajmy do migdałów daktyle). Dodaj 4 szklanki zimnej wody i dokładnie zmiksuj najpierw na niższych, a następnie na wysokich obrotach aż do uzyskania kremowej jednolitej masy.
Na garnku umieść sitko, a na nim gazę lub czystą pieluchę tetrową i przecedź przez nią uzyskane w blenderze mleko migdałowe. Następnie mleko przelej do słoika lub butelki ze szczelnym zamknięciem. Tak przygotowane mleko roślinne z migdałów możesz trzymać w lodówce i używać przez 3 dni. W razie potrzeby można je rozcieńczyć wodą. Pamiętaj też, że mleko naturalnie może się rozwarstwiać od stania w jednym miejscu. Przed użyciem porządnie je wstrząśnij.
Wykorzystaj nasz trik
Pozostałą po odcedzaniu masę rozłóż na gazie i wysusz np. w piekarniku na niskiej temperaturze ok. 80-90 stopni. Tym sposobem uzyskasz mąkę migdałową, która jest świetna do wyrobu makaroników lub innych bezglutenowych wypieków.Może cię zainteresować także: Dodaj do mleka odrobinę tej rośliny i zobacz, co się stanie. Blue majik pokochał świat!