Idealna przekąska do wieczornej rodzinnej partii planszówek – przygotujesz ją w 5 minut [PRZEPIS]

Martyna Pstrąg-Jaworska
W Stanach to popularny dodatek np. do burgerów, często stosowany jako zamiennik frytek. Cebulowe krążki to szybka i sycąca przekąska, idealna na rodzinny wieczór z filmami lub planszówkami. Przygotujesz je ze składników, które każdy z nas ma w swoim domu.
Cebulowe krążki to bardzo popularna przekąska - w Stanach to dodatek do burgerów, ale równie świetnie smakuje jako samodzielna przystawka. Pexels
Krążki cebulowe to typowa amerykańska przystawka (onion rings), którą podaje się w barach szybkiej obsługi, jako dodatek do burgerów zamiast frytek itp. To jednak z najbardziej popularnych przystawek, takie "czekadełko" do pochrupania, gdy czekamy na danie główne.

Cebulowe krążki sprawdzą się na przyjęciu i jako przekąska do pochrupania, akurat wtedy, gdy macie z rodziną zaplanowany wieczór filmowy albo kilka rund planszówek.

Cebulowe krążki – przepis

Do przygotowania chrupiących krążków z cebuli będziesz potrzebować:

Krążki z cebuli – przepis krok po kroku

By zrobić cebulowe krążki, najpierw należy przygotować ciasto, które nieco przypomina ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie wbij jajko i wlej mleko. Całość wymieszaj mikserem, blenderem lub ręczną kuchenną trzepaczką do całkowitego połączenia składników.


Ciasto powinno być lejące i gęste, w konsystencji trochę podobne do ciepłego kisielu. Po dokładnym połączeniu składników, odstaw masę i zajmij się cebulą. Obierz ją z wierzchnich łupinek i pokrój w poprzek na grubsze plastry (ale nie grubsze niż 1 cm). Delikatnie oddziel każdy krążek cebuli z plastra – najłatwiej jest zacząć od środka, wtedy nie uszkodzisz krążków.

Porozdzielane krążki ułóż na desce do krojenia i obsyp cieniutką warstwą mąki – najlepiej zrobić do za pomocą małego sitka, wtedy mąka pokryje krążki równomiernie. Następnie każdy krążek po kolei zanurz w naleśnikowym cieście, a później obtocz go w bułce tartej – dociskając tak, by pokryła całą masę na krążku.

Bezpośrednio po obtoczeniu wrzucaj cebulowe krążki na rozgrzany w rondelku gorący olej i smaż na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia. Gdy krążki zrobią się złociste, wyłów je i odsącz na papierowym ręczniku kuchennym. Przekąska gotowa! Możesz ją podawać samą, z sosem czosnkowym albo po amerykańsku - w towarzystwie burgerów.

Ciekawa serowa wersja: bułkę tartą możesz wymieszać ze startym na tarce parmezanem – krążki nabiorą serowego posmaku i będą jeszcze bardziej chrupiące.