Reklama.
Co jest potrzebne, żeby przygotować frytki z cukinii
Jak zrobić frytki z cukinii, krok po kroku
Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce z obu stron. Cukinię pokrój w grube słupki, powinny mieć co najmniej 10 mm grubości. Bułkę tartą wymieszaj ze startym parmezanem.Słupki cukinii zanurz w rozmąconym jajku, a następnie panieruj w bułce z parmezanem. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i nagrzej piekarnik do 220 stopni. Frytki pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Frytki z cukinii serwujemy z domową salsą pomidorową lub sosu czosnkowego. Ten drugi przygotujesz, mieszając w równych proporcjach majonez i jogurt typu greckiego oraz przeciskając do niego przez praskę ząbek lub dwa czosnku, sos świetnie smakuje z odrobiną ziół prowansalskich.
Może cię zainteresować także: Zjawiskowa zapiekanka z cukinii i młodej marchwi. Dzięki temu trikowi, zrobisz ją w kilka chwil