Frytki z cukinii w parmezanie.
Frytki z cukinii są chrupiące i kremowe jednocześnie, ciężko im się oprzeć. Fot. Unsplash
Reklama.

Co jest potrzebne, żeby przygotować frytki z cukinii

  • 2 młode cukinie
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • Jak zrobić frytki z cukinii, krok po kroku

    Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce z obu stron. Cukinię pokrój w grube słupki, powinny mieć co najmniej 10 mm grubości. Bułkę tartą wymieszaj ze startym parmezanem.
    Słupki cukinii zanurz w rozmąconym jajku, a następnie panieruj w bułce z parmezanem. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i nagrzej piekarnik do 220 stopni. Frytki pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
    Frytki z cukinii serwujemy z domową salsą pomidorową lub sosu czosnkowego. Ten drugi przygotujesz, mieszając w równych proporcjach majonez i jogurt typu greckiego oraz przeciskając do niego przez praskę ząbek lub dwa czosnku, sos świetnie smakuje z odrobiną ziół prowansalskich.