No właśnie, a co może być lepszego jesienią niż aromatyczna rozpływająca się w ustach
pieczona dynia z dodatkami, które tak świetnie kontrastują z jej słodkawym smakiem? Oto świetna propozycja na przekąskę czy dodatek do obiadu – przepyszne carpaccio z dyni.
Carpaccio z dyni – przepis
Do przygotowania tej przystawki będziesz potrzebowała:
średniej wielkości dyni, najlepiej Hokkaido,
ok. 50 g sera koziego,
2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika i dyni,
opcjonalnie 2-3 suszone pomidory i garść rukoli,
oleju z pestek dyni lub ostra oliwa z dodatkiem np. chilli.
Najlepszy rodzaj dyni do przystawek i wszelkich dań, w których pieczemy dynię, będzie Hokkaido, ponieważ jej
miąższ jest dosyć zwarty i nie zawiera dużo wody. Jeśli chodzi o ser, najlepszy do carpaccio z dyni będzie kozi ser w kawałku, który łatwo można pokruszyć, ale równie dobrze możesz kupić gotowe plastry, które tylko porozrywasz i porozrzucasz na wierzchu
sałatki.
Jak przygotować carpaccio z dyni
Dynię pokrój w półksiężyce, usuń wnętrze z nasionami. Ułóż cząstki warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez około 20 minut, aż do zmięknięcia dyni.