Dlaczego nie powinno się trzymać bananów i jabłek razem? Odpowiedź zmieni twoje nawyki

Martyna Pstrąg-Jaworska
Bananów i jabłek nie powinno się przechowywać razem w jednej misce czy koszyku. Zobacz, dlaczego musisz zmienić nawyki, jeśli trzymasz razem różne owoce.
Przechowywanie razem bananów i jabłek sprawia, że te pierwsze zbyt szybko dojrzewają. Unsplash
Znasz zasadę, że niektórych owoców i warzyw nie powinno się trzymać obok siebie? Ich bezpośredni kontakt sprawia, że tracą wiele z odżywczych wartości, a niektóre szybciej dojrzewają lub się psują. Taka zasada dotyczy np. awokado, które szybciej dojrzewa, gdy leży obok bananów, a także ziemniaki kiełkują, gdy przechowujesz je w towarzystwie cebuli.

Banany i jabłka osobno

Jabłka wydzielają bardzo dużo ilości etylenu, który krąży w powietrzu dookoła nich. To hormon przyspieszający dojrzewanie, więc jeśli trzymasz w jednym koszyku czy misce jabłka i banany, musisz liczyć się z tym, że dojrzeją one bardzo szybko.


Takie za szybkie dojrzewanie owoców grozi oczywiście ich psuciem czy nalotem z pleśni, ale w przypadku bananów bardzo szybko przede wszystkim zrobią się czarne. Najwięcej etylenu dociera do bananów poprzez tzw. ogonki bananów.

Gdzie trzymać banany, by były dłużej świeże?

Aby banany dłużej były świeże, nie dojrzewały zbyt szybko i nie czerniały, wystarczy rozdzielić owoce – banany najlepiej przechowywać osobno od wszystkich innych warzyw i owoców. To przez ogonki bananów do owoców dociera etylen z jabłek, więc w przypadku bananów można też zastosować inne metody na przedłużenie ich świeżości. Możesz np. owinąć ich końcówki folią aluminiową lub spożywczą – ten trik sprawia, że wolniej do owocu dociera powietrze, które sprawia, że banany dojrzewają.

Owinięcie końcówek banana folią spowalnia ich dojrzewanie. Banany warto trzymać w niskiej temperaturze i bez dostępu światła – możesz więc przechowywać je np. w lodówce. Sprawdzi się to tylko w przypadku dojrzałych bananów, które nie są zielone. Te, które jeszcze nie do końca zrobiły się żółte nie powinny być w lodówce – niska temperatura źle wpłynie na proces dojrzewania i banany mogą w ogóle nie nadawać się do zjedzenia.